De huizenprijzen blijven dalen maar geldt dat ook voor onze regio? In het radioprogramma Haarlem Vandaag bespreekt presentator Ruth Oei met makelaar Bart van Engelen de woningmarkt in de regio Zuid-Kennemerland en legt de makelaar uit hoe het zit met de inflatie, hoge rente, oorlog in Oekraïne en de invloed daarvan op de woningmarkt in onze regio.
In de prijsklasse van 750.000 tot 1 miljoen zie je de excessief hoge biedingen afnemen, vertelt Van Engelen. Dat komt onder andere door verhalen van bijvoorbeeld de buurman, die anderhalf jaar geleden voor anderhalf miljoen zijn huis heeft verkocht. Nu ben jij zelf aan de beurt en wil je voor jouw huis minstens hetzelfde bedrag of meer. Makelaars moeten nu vaker de vraagprijs corrigeren, zegt van Engelen. “Voor je gevoel moet je dan nu even onder de vraagprijs gaan zitten. Dat is beter voor de verkoop dan op een te hoge vraagprijs gaan zitten en die na maanden niet verkopen te moeten verlagen. Dan loop je achter de marktwerking aan.”
Luister het hele gesprek met makelaar Bart van Engelen hieronder terug. Tekst loopt door onder fragment:
Zuid-Kennemerland blijft populair
Ondanks de stijgende rente blijft onze regio populair voor huizenkopers, legt de Haarlemse makelaar uit. “Klanten die op zoek zijn naar een koophuis in Bloemendaal, Haarlem, Zandvoort en Heemstede nemen geen genoegen met een huis in bijvoorbeeld Hoofddorp, Cruquius of Vijfhuizen, waar de huizenprijzen iets lager zijn.” Liever wacht een potentiële koper dus even wat langer, dan uit te wijken naar een andere regio. Door de inflatie staat een huis tussen de 500.000 en 1 miljoen euro nu gemiddeld 1 tot 3 maanden te koop voordat het koopcontract getekend kan worden, zegt Van Engelen. Lange tijd was dit gemiddeld in 1 week en na zo’n 10 bezichtigen beklonken.
Meer ruimte voor starters
Starters hebben meer ruimte gekregen, mede dankzij de zelfbewoningsplicht voor huizen met een WOZ-waarde tot 389.000 euro. “In de praktijk is dat een huis ergens tussen de 400.000 en 500.000 euro. Beleggers kunnen die huizen niet meer kopen om ze vervolgens te verhuren. Dus die hebben sowieso wat meer ruimte gekregen”, legt Van Engelen uit.
Gevolgen inflatie pas laat zichtbaar
De huizenmarkt loopt altijd achter als het om inflatie gaat en de gevolgen daarvan. Zo ging dat bijvoorbeeld ook bij de crisis in 2008, legt Van Engelen uit: “De prognose was dat die in 2010 recht getrokken zou zijn maar dat werd uiteindelijk 2013.”
Omdat Zuid-Kennemerland een gewild gebied is om te wonen, zijn de huizenprijzen hier redelijk consistent. Van Engelen verwacht dan ook dat dit voorlopig nog wel zo blijft. “De prijsdaling is nu ingezet voor de komende twee jaar. Er moet een moment komen dat de verkoper weet: ‘hiervoor kan ik niet meer verkopen, ik moet iets zakken’, en dat de koper weer het vertrouwen heeft om te kopen. Dat heeft even tijd nodig. Maar het is van zoveel factoren afhankelijk, zoals de rente, maar ook wat er allemaal in de wereld gebeurt. Dus ik denk dat het deze keer sneller zal overwaaien dan de vorige crisis. In die zin zal de daling minder lang duren.”