Sinds drie weken wonen 25 statushouders in het voormalig verzorgingstehuis Oldenhove in Overveen. “Ik had de eerste drie dagen mijn eigen spullen nog niet, er was nog geen keuken, er was niks”, vertelt bewoner Khaled al-Yami (28) uit Jemen. Inmiddels is hij helemaal gesetteld, klagen doet hij dus ook niet. “Alles is nu perfect, soms moet je even geduld hebben”, zegt Khaled tevreden. Khaled komt op 22 mei 2019 aan in Nederland en zit in totaal in zeven verschillende asielzoekerscentra (AZC). Na heel Nederland te hebben doorkruisd heeft hij nu zijn eigen plekje. “Ik kan nu eindelijk doen wat ik zelf wil, zoals studeren en werken”, zegt hij enthousiast. Naast de AZC’s heeft hij ook nog tijdelijk bij een gezin in Hillegom ingewoond. “Ik ben hen echt heel dankbaar, ze zijn echt mijn vrienden en familie geworden.”
“Ik ben een keer naar Den Haag gefietst, heen en terug duurde dat wel vijf uur” Khaled al-Yami, bewoner Oldenhove
In totaal zullen ongeveer 150 mensen hun intrek nemen in Oldenhove, dat eerst moest worden opgeknapt. Op termijn komen in totaal er 90 statushouders te wonen, waarvan de eerste 25 bewoners er sinds eind november wonen. Daarnaast zullen 60 mensen uit andere doelgroepen die dringend tijdelijke woonruimte zoeken in Oldenhove komen wonen, zoals studenten en mensen die na een scheiding of andere noodsituatie onderdak nodig hebben. De opvang van statushouders in Oldenhove ging niet zonder slag of stoot, het afgelopen jaar heeft het voor veel discussie geleid bij buurtbewoners en binnen de gemeenteraad. Maar inmiddels lijkt de rust wedergekeerd bij zowel de raad als de omwonenden en staat men positief tegenover Oldenhove, dat tien jaar zal dien als opvanglocatie.
“In Nederland heb ik geleerd over de opwarming van de aarde. In mijn cultuur hebben we die informatie niet, ik wil dat graag veranderen” Khaled
Verslaggever Maurice Blaauw zoekt Khaled op om zijn nieuwe onderkomen in Oldenhove te bekijken: Contact houdt hij met zijn familie via WhatsApp. “Dat is wel lastig, ze zitten verspreid over de hele wereld. Mijn oom zit in Amerika, maar tussen 18:00 en 22:00 uur is meestal iedereen wel wakker”, zegt Khaled. Zijn familie had in Jemen een bedrijf in dadels en dat probeert al-Yami hier ook op te zetten. “Maar, ik doe het wel op de Europese manier”, voegt hij direct toe. Daarmee doelt hij op duurzaam ondernemen. “In Nederland heb ik geleerd over de opwarming van de aarde en dat duurzaamheid heel belangrijk is. In mijn cultuur hebben we die informatie niet, ik wil dat graag veranderen. Ook wij moeten duurzaam gaan leven”, stelt Khaled. In de toekomst hoopt Khaled van zijn dadelbedrijf een succesvolle onderneming te maken. Hij werkt er hard voor en brengt zijn producten naar verschillende winkels, op de fiets met een fietskar. “Ik ben een keer naar Den Haag gefietst, heen en terug duurde dat wel vijf uur”, vertelt hij lachend. Dit doet hij niet zozeer vanuit duurzaamheid overwegingen, maar omdat hij nog geen Nederlands rijbewijs heeft. “Ik wil eerst de taal beter beheersen voordat ik mijn rijbewijs ga halen”, legt hij uit.
“Ik wil het land verbeteren, het kan echt niet wat daar nu gebeurt” Khaled, over zijn thuisland Jemen
Khaled’s allergrootste droom is om president van Jemen te worden. “Ik wil het land verbeteren, het kan echt niet wat daar nu gebeurt”. Hij begrijpt heel goed dat dit doel ver weg is, maar hij is geduldig. “Ik doe het stap voor stap. Eerst ga ik goed Nederlands leren, zodat ik hier in Nederland mee kan doen in de maatschappij.”
‘Niet zonder slag of stoot’
Kort geding tegen komst jonge vluchtelingen in pastorie Aerdenhout: ‘Dertig is te veel’
Buurtbewoners van de Antoniusparochie in Aerdenhout hebben bezwaar tegen de komst van dertig jonge vluchtelingen naar de pastorie, een voormalig...