Het veiligheidsgevoel van mensen in de LHBTQI+ gemeenschap in Kennemerland is de afgelopen jaren gedaald. Dit komt uit onderzoek van de AmsterdamPinkPanel, een project van de Universiteit van Amsterdam. In het radioprogramma Haarlem Vandaag reageert Lyra Tilder, mede-oprichter van Haarlem Town Queers, op deze cijfers. ”Laat het er niet bij zitten”, stelt de Haarlemse, die zelf tot de LHBTQI+ gemeenschap behoort.
Tilder, die met haar groep ontmoetingen organiseert voor LHBTQI+ mensen in Haarlem, is allerminst verrast door de stijging. “Het valt in een patroon dat al veel langer speelt”, legt ze uit. Volgens haar is er al sinds 2020 een toename van geweld tegen de gemeenschap.
Luister hieronder het hele interview met Lyra Tilder terug tijdens Haarlem Vandaag. Tekst gaat door onder het fragment.
”Het begint met de toenemende aandacht op bepaalde vlakken van de gemeenschap. Het gevolg daar is dat er een aantal groepen is, vooral extremistische christenfundamentalisten. Die stoppen ieder jaar 7 miljoen dollar in het ‘oorlogsvoeren’ tegen vooral trans en queer personen”, zegt Tilder. Ook geeft ze aan dat er in de media steeds negatiever over deze mensen wordt gepraat.
“Je ziet het ook in het parlement gebeuren. Er worden steeds meer extreemrechtse complottheorieën geuit”
Lyra Tilder
De negatieve houding tegen queer personen zie je volgens Tilder niet alleen straat. “Je ziet het ook in het parlement gebeuren. Er worden steeds meer extreemrechtse complottheorieën geuit.” vertelt Tilder, die voorheen actief was van BIJ1 Haarlem.
Tilder benadrukt vervolgens dat naast het onveiligheidsgevoel ook daadwerkelijk het aantal incidenten van geweld tegen de gemeenschap is toegenomen. “Het aantal verbale maar ook fysieke bedreigingen neem toe, maar ook daadwerkelijk fysiek geweld neemt toe”, aldus Tilder.
Trans-personen
“Als je kijkt naar de trendlijnen in het Verenigd Koninkrijk zie je ten opzichte van vorig jaar, een stijging van 51 procent richting trans-personen”, licht Tilder toe naar aanleiding van het onderzoek. “Bij cisgender queer personen is het toegenomen met 45 procent. Van incidenten van geweld.” Met cisgender worden mensen wiens gender-identiteit overeenkomt met hun geboortegeslacht bedoeld, oftewel iedereen die niet transgender is.
Tilder roept mensen op om actie te ondernemen tegen dit geweld. “Laat het er niet bij zitten”, zegt ze gedecideerd. “Als je een haatartikel leest in de krant, mail desnoods de krant”, adviseert de Haarlemse. “Zodra het steeds meer gemeenschappelijk geaccepteerd wordt dat dit soort berichtgeving gevaarlijk is voor een gemarginaliseerde groep mensen, dan zie je dat het draagvlak om dit soort berichten te blijven publiceren afneemt.”
Daarnaast adviseert Tilder mensen om anderen in hun omgeving aan te spreken op haatdragende uitspraken tegen de LHBTQI+ gemeenschap.
Queer en niet-queer
Als laatste voegt Tilder toe dat samenwerking tussen queer en niet-queer personen nodig is om de omgeving veiliger te maken voor deze kleine gemeenschap. “Ongeveer een of twee procent van de bevolking is transgender. Met ons hele kleine groepje kan je niet de hele maatschappij veranderen, daar hebben we bondgenoten voor nodig”, concludeert Tilder.