Verduurzaming, digitaliseren en circulariteit komen samen in innovatie. In de bouwwereld is het allemaal nodig. Een nieuw geopend bouwlab op de Waarderpolder in Haarlem moet bedrijven de kans geven deze innovaties te testen. “Tot ons de kans werd geboden dit te starten wisten wij zelf ook niet dat wij het gingen doen”, vertelt directeur Herman van Bolhuis.
Stadsarchitect Willem Hein Schenk legt uit dat het belang van zo’n lab heel groot is. “Er wordt hier geëxperimenteerd met herbruikbare materialen, nieuwe machines en andere innovaties. Hierdoor kunnen we in de toekomst misschien circulair bouwen.”
Het gebouw waar het lab zich bevindt is een goed voorbeeld van circulair bouwen. Het heeft ruim 10 jaar dienst gedaan als aula ergens in Almere, maar moest gesloopt worden. “De sloper vond dat zonde en bood het gebouw bij ons aan. Ik zij gelijk ja, en had eigenlijk geen geld of idee wat ik ermee moest”, aldus Bolhuis.
Toen het project binnen het bedrijf op de schouders van Annette Beerepoot kwam, raakte het in een stroom versnelling. “Ik had geen voortrekkers rol, maar vooral een trekkers rol”, lacht Beerepoot. Nu drie jaar later is ze trots dat het lab er staat.
Het gebouw uit Almere kwam zonder muren en dit was gelijk een goede kans om nieuwe innovatieve producten te testen. Zo is er een muur bekleed met hergebruikt PVC, een andere muur weer met hergebruikt kunststof en een derde muur van normale bakstenen, alleen dan gemaakt door een robot.
“Toen de muur er net stond merkte iemand op: ‘leuk dat een robot dit kan, maar hij moet het nog wel leren want het loopt een beetje scheef'”, lacht Marcel Ruben van Stack 3D. Hij legt uit dat het de bedoeling van de muur is. “Met deze nieuwe techniek kunnen weer aparte dingen metselen omdat de arbeidsduur minder van belang is.”
Wij moeten in de bouw echt radicaal gaan veranderen
Willem Hein Schenk Stadsarchitect Haarlem
Daarnaast is er ook een natuurlijke isolatie aangebracht in het gebouw en een digitale tweeling van het gebouw gemaakt. “Hierdoor kunnen we zien wat er nog herbruikbaar is na gebruik”, legt Schenk uit. Dit is van belang, omdat ze zo makkelijker circulair kunnen worden.
“Wij moeten in de bouw echt radicaal gaan veranderen. Wij kunnen niet zomaar alles slopen en met nieuwe grondstoffen weer wat opbouwen”, aldus Schenk. Alles wat we nu aan materialen in gebouwen zien, moet ook na de sloop weer in nieuwe gebouwen gebruikt worden, vindt Schenk. Dit project op de Waarderpolder helpt daar aan mee.