Het landelijke initiatief @ease opent een nieuwe inlooplocatie in Haarlem, aan de Generaal Cronjéstraat 1A. Hier vinden jongeren tussen de 12 en 25 jaar een veilige plek waar ze terecht kunnen met hun zorgen, gevoelens en vragen.
Jongvolwassenen kunnen hier gratis, anoniem en zonder afspraak binnenlopen. Dit maakt het voor hen laagdrempelig om hulp te vragen, en lange wachttijden worden zo vermeden.
Mentale gezondheid zorgwekkend
Uit de tweejaarlijkse gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat de mentale gezondheid van jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar in regio Kennemerland sinds 2022 niet is verbeterd. Eén op de vijf jongvolwassenen kampt met psychische klachten, terwijl 31 procent serieuze suïcidale gedachten heeft. Bijna de helft van deze jongeren ervaart regelmatig stress, en een derde ondervindt nog steeds negatieve mentale gevolgen van de coronaperiode.
Ondanks deze zorgwekkende cijfers ontvangt slechts 30 procent van de jongeren op tijd de juiste zorg. Omdat ruim 75 procent van alle psychische klachten vóór het 25e levensjaar ontstaat, zet @ease zich in om jongeren sneller hulp te bieden. Dit voorkomt dat klachten verergeren en langdurige zorg nodig wordt.
Toegankelijkere locatie
In maart 2023 opende @ease al een inlooplocatie in Haarlem, gevestigd in jongerencentrum Flinty’s. Deze locatie bleek alleen minder geschikt, legt Michiel Groothuis, projectleider en opbouwwerker bij Buurts, uit: “Jongeren moesten aanbellen, een lange gang door en naar een kamer boven lopen. Voor jongeren die al niet lekker in hun vel zitten, kan dat net te veel gevraagd zijn.”
De nieuwe locatie aan de Generaal Cronjéstraat is veel toegankelijker, benadrukt Groothuis. Het winkelpand ligt midden in de levendige winkelstraat. Het wordt gedeeld met organisaties zoals Buurts en !Woon, die er spreekuren houden, en met de winkeliersvereniging en buurtbewoners die er vergaderingen organiseren. Iedereen kan er eenvoudig binnenlopen, waardoor ook jongeren gemakkelijker de stap durven zetten is de gedachten.
Gesprekken met leeftijdsgenoten
Uniek aan dit project is dat jongeren in gesprek kunnen met getrainde vrijwilligers van hun eigen leeftijd. Deze jonge vrijwilligers worden op de achtergrond ondersteund door zorgprofessionals.
Jongeren kunnen elke woensdag tussen 18.00 en 21.00 uur zonder afspraak binnenlopen. Voor wie liever online contact zoekt, is er een chatmogelijkheid beschikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.30 tot 18.00 uur, en op woensdag van 15.30 tot 20.30 uur.
Bekendheid groeit
“De inlooplocatie is nog aan het opstarten, maar de chat is al behoorlijk druk”, vertelt Michiel Groothuis. “Onze zorgprofessionals bezoeken scholen om @ease onder de aandacht te brengen. Dat wordt goed ontvangen en we hopen zo steeds meer jongeren te bereiken.”