Uit recent onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat omwonenden van Tata Steel tot minstens 2020 onvoldoende beschermd zijn geweest tegen de uitstoot van het staalbedrijf. De overheid heeft onvoldoende kennis in huis om de gezondheid van burgers te waarborgen en het bedrijf te controleren, aldus de Raad. Linda Valent, woordvoerder van de werkgroep Milieu en Gezondheid van de Dorpsraad Wijk aan Zee vertelt in Haarlem Vandaag haar visie op het probleem.
Linda Valent reageert teleurgesteld op de conclusies en de reacties van de provincie en de omgevingsdienst: “Alsof die niet doorheeft dat het anno nu nog niet goed gaat.” Ze benadrukt dat de data van Tata Steel niet betrouwbaar zijn en dat het bedrijf niet zelf de uitstoot moet controleren. “Tata mag zijn eigen vlees keuren, dat hoor je zo’n bedrijf niet te laten doen. We zijn onafhankelijk om die data te controleren.”
Luister hier het hele gesprek terug. De tekst gaat door onder het fragment.
“We mogen hopen dat dit onderzoek impact heeft, maar de eerste reacties van de provincie zijn teleurstellend”, zegt Valent. “Er zijn wel wat verbeteringen bij de omgevingsdienst, men is er meer bewust van dat het anders moet. En dat is echt door druk van de omgeving.”
Onvoldoende beschermd
Valent reageert ook op de conclusie dat omwonenden tot minstens 2020 onvoldoende beschermd zijn geweest: “Dat is een goede vraag aan de provincie en de omgevingsdienst. Ik denk dat ze zich nu meer bewust zijn van het belang van gezondheid, maar dat betekent niet dat dit nu al gebeurt.”
“Tata mag zijn eigen vlees keuren, dat hoor je zo’n bedrijf niet te laten doen.”
Linda Valent, woordvoerder werkgroep Milieu en Gezondheid van de Dorpsraad Wijk aan Zee
Ze benadrukt dat het niet alleen om papieren rapporten gaat, maar om de daadwerkelijke uitstoot in de leefomgeving: “Het gaat hier de lucht in en kinderen spelen hier op de grond en in de speeltuinen. Daar ligt grof stof. Die speeltuinen moeten schoongemaakt worden, dat moet minder worden.”
Tijd voor oplossingen
Valent erkent dat er veel onderzoeken zijn gedaan en dat Tata Steel vaak met excuses komt, maar ze vindt dat het nu tijd is voor oplossingen: “Tata probeert af en toe weer te doen alsof er andere bronnen zijn van het stof, maar in hun eigen rapport over groen staal geven ze toe dat het grof stof afkomstig is van de blustoren van de cokesfabrieken. Als ze zelf weten waar het stof vandaan komt, moeten ze het oplossen.”