De eerste statushouders zullen aankomende weekhun intrek nemen in de tijdelijke woningen aan de Laan van Decima in Haarlem. De tijdelijke woningen staan daar voor een periode van twee jaar. Daarna moeten de bewoners doorstromen naar een reguliere woning. “Dat gaat zeker lukken”, zegt burgemeester Jos Wienen in het radioprogramma Haarlem Vandaag.
In heel Nederland is er een tekort aan woningen, ook voor statushouders. Als gevolg daarvan kunnen mensen die het hele asielproces hebben doorlopen niet doorstromen naar een woning, waardoor zij weer een opvangplek bezet houden. De tijdelijke woningen in Haarlem moet opvangcentra als in Ter Apel wat lucht geven. “Zo slaan we twee vliegen in een klap. De statushouders komen eerder naar Haarlem toe en kunnen dan ook gaan integreren en hier gaan werken, en er komt plek vrij in de AZC’s”, legt de burgemeester uit.
Luiste hier het hele interview terug. Tekst gaat verder onder het fragment
De containerwoningen aan de Laan van Decima staan er al langer maar de woningen zijn pas recent aangesloten op de nutsvoorzieningen. De gemeente wil de woningen nu zo snel mogelijk in gebruik nemen. Ze blijven maximaal twee jaar staan. Binnen deze periode krijgen de bewoners een reguliere woning in Haarlem. “Dat gaat zeker lukken”, stelt Wienen. “Gelukkig hebben wij flink wat woningen in Haarlem. Er is inderdaad een enorme krapte en daarom zijn we blij met deze extra ruimte waardoor we die opgave een beetje kunnen spreiden.”
“Dus dat betekent dat er de komende twee jaar in principe minder woningen geleverd hoeven te worden dan dat we gewend waren”
Jos Wienen, burgemeester Haarlem
Afhankelijk van het aantal inwoners heeft ieder gemeente een taakstelling voor het opnemen van statushouders. Haarlem doet dat door vijf tot tien procent van de vrijkomende woningen aan te bieden aan statushouders. Daardoor loopt de stad nu al voor op de taakstelling. “Dus dat betekent dat er de komende twee jaar in principe minder woningen geleverd hoeven te worden dan dat we gewend waren”, constateert de burgemeester.
Gastvrij
Daar waar er op andere plekken nogal eens weerstand is tegen de komst van asielzoekers is de burgemeester blij dat er in Haarlem over het algemeen een gastvrije opstelling is. “Dat we zeggen van ‘jongens, die mensen zullen toch ook een plek moeten hebben dus we willen graag helpen’”, stelt Wienen tevreden vast.
Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is het voor veel bedrijven op dit moment lastig om genoeg personeel te vinden. Bedrijven in de Waarderpolder hebben al laten weten dat ze willen kijken of er bij hen werk is voor de statushouders. Volgens burgemeester Wienen willen deze mensen graag aan het werk dus als ze hier gemotiveerde mensen kunnen vinden die aan de slag willen dan is dat voor die bedrijven prettig.
Asielwet
Het ziet ernaar uit dat de Tweede Kamer binnenkort akkoord gaat met de Asielwet van staatssecretaris van der Burg (VVD). Gemeenten worden dan verplicht om naast het huisvesten van de statushouders ook naar rato asielzoekers op te vangen. Haarlem helpt daar nu al aan mee door opvang aan te bieden in de Beijneshal en op een schip in het Spaarne. Dat is een tijdelijke oplossing, de gemeente kijkt nu waar mogelijkheden zijn voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. “Dat wordt dan een structurele opvang voor de langere termijn”, besluit Wienen.