De 60 woonplekken voor de 120 statushouders bij Laan van Decima worden vervangen voor nieuwe. De ‘woonunits’ zijn eind 2022 naast station Spaarnwoude geplaatst en bedoeld als doorstroomlocatie.
Eigen douche en toilet
Het gaat om woonplekken van 22 vierkante meter met een eigen keuken, douche en toilet. Dat is een verbetering van de huidige woonunits van de statushouders, waar nu gekookt en gedoucht wordt in gedeelde ruimtes. De bedoeling is dat de statushouders uiteindelijk doorstromen naar een reguliere woning. Omdat dat doorstromen langzamer gaat dan verwacht, worden de woningen nu aangepast, vertelt de gemeente. “De huidige woonunits beschikken niet over een eigen douche, toilet en keuken. De nieuwe woonunits beschikken hier wel over. Dit biedt meer zelfstandigheid.”
“Als een statushouder doorstroomt naar een woning, wordt de plek aan de Laan van Decima weer gevuld met een statushouder uit de asielketen. De doorstroomlocatie zorgt ervoor dat statushouders al eerder naar Haarlem kunnen komen, en dat biedt verlichting aan de overspannen asielketen.”
Extra woonunits
Naast de vervanging van de huidige woonunits worden er nog eens 60 extra woonunits bij geplaatst. De woonplekken zijn bedoeld voor 120 Oekraïense vluchtelingen, die hier komen te wonen naast de statushouders. “Deze vluchtelingen worden inmiddels al twee jaar op een boot of hotelkamer opgevangen. De woonunits bieden ook deze doelgroep meer zelfstandigheid. Het is niet te voorspellen hoe lang de oorlog in Oekraïne nog aanhoudt”, aldus de gemeente.
Overlast
De statushouders blijven wonen op het terrein tijdens de verbouwing, vertelt een woordvoerder. “De nieuwe units worden gefaseerd geplaatst waardoor de statushouders die nu al aan de Laan van Decima worden opgevangen ook gefaseerd kunnen verhuizen. De units blijven staan zo lang als nodig en mogelijk is.”
De werkzaamheden zijn gisteren begonnen. De overlast voor de omgeving valt volgens de gemeente mee. De werkzaamheden kunnen wel voor geluidsoverlast zorgen en er zullen minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn. In augustus zitten de werkzaamheden erop. Daarna richt de gemeente zich op de vergroening van de gemeente, zodat het gebied aantrekkelijker wordt voor de huidige bewoners.