De eerste wespen zijn alweer gesignaleerd. Daarmee is het wespenseizoen officieel van start gegaan. In de zomer zorgt de wesp vaak voor flinke overlast. Het Meldpunt Ongedierte houdt jaarlijks data bij om een voorspelling te doen voor het nieuwe seizoen — en die voor 2025 bevat een paar opvallende punten.
2025 begon met een uitzonderlijk warm en zonnig voorjaar. In maart en april werden temperaturen van boven de 20 graden gemeten en bleef het lange tijd droog. Hierdoor zijn veel wespenkoninginnen eerder uit hun winterslaap gekomen. Dat klinkt als een vroege start, maar het maakt ze juist kwetsbaar. Late kou of stormen kunnen jonge nesten flink schaden.
“We hebben al wespen gesignaleerd”, zegt Ingrid de Graaff van het Meldpunt Ongedierte. “De koninginnen zijn wakker, maar nog gevoelig voor vorstperiodes of zware stormen, wat funest kan zijn voor de overlevingskans van jonge wespennesten.”
De situatie doet denken aan 2021, toen vergelijkbare weersomstandigheden resulteerden in relatief weinig wespennesten. “We hebben dit jaar al een warme periode gehad, maar ook kou. Dat maakt het lastig voor de wesp, al zijn er inmiddels al wel meldingen binnengekomen”, aldus De Graaff.
Tientallen meldingen
Dat de koninginnen al vroeg zijn ontwaakt, merken ook lokale ongediertebestrijders. “We hebben al tientallen meldingen gekregen van mensen die een nest in hun schuur of garage hebben ontdekt”, vertelt Richard Piké van Van der Velden Ongediertebestrijding.
Ook Hannes van Multi Attack Haarlem ziet de vroege komst van de wesp. “Ik heb dit jaar al de eerste nesten verwijderd”, vertelt hij. “De winters worden steeds korter en zachter. Vorig jaar had ik mijn laatste nest in november, en in maart stond ik alweer bij de eerste klant.”
Overlast voorkomen
Voorkomen is beter dan bestrijden. “Zorg dat er geen openingen in of rond je huis zijn waar wespen een nest kunnen bouwen”, adviseert De Graaff. “Bijvoorbeeld in de muur of bij het dak. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door bijvoorbeeld stootvoegroosters te plaatsen.”
Zie je wel wespen, maar geen nest? Dan kun je het beste een vangkorf gebruiken. Is er wél een nest zichtbaar, dan is het belangrijk dat je dit eerst goed herkent. Veel mensen proberen het nest zelf te verwijderen met een spuitbus, maar dat is vaak niet effectief.
“Alleen als de koningin nog alleen is, kan het soms werken,” legt De Graaff uit. “Maar meestal bellen mensen ons alsnog omdat het niet gelukt is.”