De gemeente Haarlem heeft de benoeming van Darryl Danchelo Osenga als nieuwe stadsdichter ingetrokken. Burgemeester Wienen noemt dat besluit ‘onontkoombaar’, gezien de uitspraken van Osenga in de afgelopen jaren, onder meer over de Holocaust en het gebruiken van geweld tegen mensen.
Wienen vindt de ontwikkelingen rond de stadsdichter ‘heel naar’, zegt hij tegenover Haarlem105. “Het college heeft vandaag, toen er steeds meer berichten kwamen die in het verleden door hem zijn gepost, gezegd: dit roept zoveel vragen op dat de invulling van het stadsdichterschap niet meer op deze manier kan. De dichter heeft er afstand van gedaan, maar zijn uitspraken zijn echt onaanvaardbaar en staan op volstrekt gespannen voet met de waarden waar Haarlem voor staat.”
“Ik ervaar het als iets triests”
Met Osenga’s benoeming had de gemeente meer groepen in de samenleving bij de stad willen betrekken. “Mensen die misschien meer aan de rand van de samenleving staan en die toch het gevoel hebben dat ze er minder aan kunnen meedoen. Wij hadden gehoopt dat we dat dichter bij elkaar konden brengen, maar we moeten constateren dat dat niet verantwoord is en dat er geen andere conclusie mogelijk was. Ik ervaar dat ook als iets triests.”
Woede en verontwaardiging
De kortstondige benoeming van Osenga als stadsdichter leidde tot woede en verontwaardiging in Haarlem én buiten de stad, zo blijkt onder meer uit heftige reacties van mensen op Twitter. Had de burgemeester zich vooraf gerealiseerd dat er zoveel commotie over zou kunnen ontstaan? “Wij wisten een aantal dingen die gebeurd zijn. Daar hebben we ook over gesproken. Maar als er dan nog veel meer naar boven komt wat we niet wisten, dan constateer je van: dit kunnen we gewoon niet verantwoorden, dit willen we niet. Dus dat hadden we niet voorzien.”
“Jongens, zo kan het niet”
De gemeente was wel op de hoogte van de rap ‘Zwarte bladzijde’, waarin Osenga, onder zijn artiestennaam Insayno, de Holocaust met het slavernijverleden vergelijkt. Ook wist men van zijn activistische verleden: het feit dat hij bij rellen in de Haagse Schilderswijk een boze groep mensen opruide. Hiervoor kreeg Osenga een celstraf en een werkstraf. Van andere uitspraken in tweets, die later kwamen bovendrijven, en waarin Osenga onder andere geweld verheerlijkte, zegt de gemeente niets te hebben geweten. “Als er dan nog zoveel overheen komt aan uitspraken die niet kunnen, dan moet je de conclusie trekken van: jongens, zo kan het niet.”
Teleurgesteld
Hoe reageerde Osenga op dit besluit? “Emotioneel, teleurgesteld, maar hij zegt: ‘ik begrijp het wel. Ik heb echt dingen gezegd die niet kunnen. En ik begrijp ook, met alle commotie die nu loskomt, dat dit de conclusie is. En dat vind ik heel erg, want ik had dit heel graag willen invullen op een manier die verenigt, maar ik snap dat dat nu op deze manier niet kan.'”
“Zure-hatende-in-oude-tweets-en-posts-gravende-uit-context-halende-misgunners”
Op Facebook haalt Osenga echter hard uit naar critici. “Lang verhaal kort: ik ben geen stadsdichter meer. Ik hoop dat al jullie zure-hatende-in-oude-tweets-en-posts-gravende-uit-context-halende-misgunners met een tevreden hart naar bed kunnen. Dat jullie er van genieten. Dat jullie denken: “YES, WE HEBBEN ZIJN TITEL VAN HEM AFGEPAKT! LEKKER VOOR HEM!” Ik hoop het oprecht en dit is geen satire. Want als dat is waar je als mens voldoening uit haalt, dan heb je een langere weg te bewandelen dan ik.”
De dichter/rapper zegt dat het vooral aan ‘Rechts Nederland’ te danken is dat hij de titel ‘stadsdichter’ nu niet meer mag voeren. Door oude tweets en posts opnieuw onder de aandacht te brengen, zou men ‘karaktermoord’ hebben gepleegd. Osenga gelooft dat het feit dat hij zich tegen zwarte piet en racisme heeft uitgesproken, ook een belangrijke rol zou hebben gespeeld.
“De keerzijde van een creatieve geest is dat het ook gepaard gaat met een hoop lelijkheid”
Hij schrijft dat hij in de afgelopen dagen uitgescholden is en met de dood bedreigd is. Osenga erkent fouten te hebben gemaakt en zegt verantwoordelijkheid te nemen voor zijn woorden en daden. Ook geeft hij aan van zijn misstappen te hebben geleerd. Daarbij stelt hij dat iedere kunstenaar zich schuldig maakt aan verkeerde uitspraken. “De keerzijde van een creatieve geest is dat het ook gepaard gaat met een hoop lelijkheid.” Volgens Osenga hebben zijn ervaringen uit het verleden hem gevormd tot de kunstenaar die hij nu is. Hij zegt zich altijd te zullen inzetten voor een betere maatschappij.
Nieuwe stadsdichter
Haarlem moet nu weer op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Hoe gaat dat verder? Burgemeester Wienen: “Het is goed om dit maar eventjes goed tot ons door te laten dringen en dan te kijken hoe we verder gaan. Maar dat is nu nog niet aan de orde.”