Kim Göransson is kandidaat voor Jong Zandvoort bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart 2022, kijkt Haarlem105 naar de (kandidaat)raadsleden in de regio. Hoe deden ze het toen. Hoe doen ze het nu en hoe willen ze het straks aanpakken.
Door Ton de Groot
Zandvoort weer een bruisende badplaats. Dat is wat de nieuwe politieke partij Jong Zandvoort de komende vier jaar wil bereiken. We willen in de gemeenteraad een nieuw geluid laten horen zegt Kim Göransson, de nummer twee op de lijst van Jong Zandvoort. De zevenentwintigjarige studente Tandheelkunde woont praktisch haar hele leven al in de badplaats. Als zij even tijd heeft vindt je Kim op het strand. Ze is actief als vrijwilliger bij de Zandvoortse Reddings Brigade waar ze eerder ook postcommandant was. En als jonge Zandvoortse heeft ze natuurlijk ook vele uren gewerkt in verschillende strandtenten.
De afgelopen vier jaar heeft de gemeenteraad in de ogen van Kim niet echt goed gefunctioneerd. De bevolking van Zandvoort is al aardig vergrijsd en dat zie je terug in de raad. Ze zijn teveel met zichzelf bezig geweest. Als het aan Kim ligt kunnen de vergaderingen efficiënter als je de verbinding zoekt in plaats van de tegenstellingen. Veel jongeren voelen zich in de gemeenteraad niet vertegenwoordigd. Met Jong Zandvoort willen wij hen naar de stembus krijgen door te laten zien wat onze plannen zijn.
Het initiatief om Jong Zandvoort op te richten nam Kim met Jerry Kramer die nu lijsttrekker is. Zij waren het snel eens over een aantal noodzakelijke verbeteringen. Op het gebied van economie en toerisme heeft Zandvoort zijn eigen deskundige ambtenaren nodig. Daarnaast moet de kwaliteit van het bestuur omhoog te beginnen bij de gemeenteraad. Op de kandidatenlijst van Jong Zandvoort staan voldoende ambitieuze jonge mensen met kennis van waar jongeren in Zandvoort behoefte aan hebben. Beide initiatiefnemers zien Jong Zandvoort niet als een politieke partij maar meer als een brede beweging die met iedereen wil samenwerken. Toch is het te verwachten dat er na de verkiezingen een coalitie wordt gevormd en een college samengesteld. Belangrijk is het dat de wethouders kennis en ervaring hebben in de vakgebieden die zij in portefeuille krijgen.
De jongere generatie voelt zich vergeten, veel van hen moeten het dorp uit maar kunnen niet meer terug. Het grootste probleem op dit moment is het gebrek aan woningen vooral voor jongeren. Daar kan volgens Kim snel wat aan worden gedaan door op braakliggend terrein prefab-units neer te zetten. Voor ouderen denkt zij aan appartementen met een normaal prijskaartje. Dat is fijn voor hen en het bevordert de doorstroming. Ook moeten we zuinig zijn op onze sociale huurwoningen, niet verkopen dus maar beschikbaar houden voor jongeren of mensen met een laag inkomen. Gelukkig zijn er nog wel mensen die een woning kunnen kopen, Kim is blij voor hen maar wil wel dat zij er dan ook in gaan wonen en het niet duur aan een ander verhuren.
In de afgelopen tijd heeft Kim als student natuurlijk ook te maken gehad met de effecten van de coronamaatregelen. We zijn blij dat we die periode afsluiten en hebben nu nog wel wat in te halen.
Het hoeft niet elk weekend maar wat haar betreft kan Zandvoort best een aantal goede grote evenementen organiseren. Waar een klein dorp groot in kan zijn hebben we met de Formule-1 wel bewezen. Voor de hele jonge kinderen wil Jong Zandvoort het schoolzwemmen weer invoeren. En voor de wat oudere jongeren staat een buurthuis op het verlanglijstje.
Genoeg te doen, Kim is al volop bezig met campagne voeren, deelnemen aan debatten, interviews, flyeren en alles wat erbij komt kijken. Maar het resultaat kan zijn: een zetel in de raad, Kim schat haar kansen daarop redelijk hoog in “Dan gaan we gas geven, meer actie en vaart maken. “
Voor enkele Jong Zandvoorters wordt dat een familieaangelegenheid, net als Kim kunnen zij daar zomaar hun vader of moeder treffen.
Kijk hier naar het interview:
Moeder en dochter Göransson strijden beiden voor een plek in de gemeenteraad van Zandvoort. – Haarlem105