Zandvoort en Heemstede behoren tot de vijf duurste gemeenten van Noord-Holland voor automobilisten die gebruikmaken van openbare laadpalen. Uit onderzoek van Independer blijkt echter wel dat de provincie Noord-Holland op landelijk niveau gemiddeld de laagste openbare laadpaaltarieven kent. De elektrische automobilisten van onder meer Zandvoort en Heemstede plukken daar geen vruchten van, tariefverschillen kunnen namelijk per gemeente binnen de provincie flink uiteenlopen.
Automobilisten betalen in Zandvoort het meeste met 48 cent per Kwh bij publieke laadpalen. In Heemstede kost het gemiddeld 45 cent per Kwh. Volgens energie-expert Joris Kerkhof van Independer zijn er verschillende verklaringen voor grote tariefverschillen binnen gemeentes: “Verschillende aanbieders hebben verschillende prijzen. Dat is eigenlijk hetzelfde als je thuis energie krijgt geleverd. De tarieven voor stroom zijn daar ook anders bij de verschillende leveranciers zoals Budget, Eneco en Greenchoice.”
Daarnaast kunnen gemeenten ook andere voorwaarden aan de stroom stellen. “Dat het bijvoorbeeld groene stroom moet zijn en die is dan weer duurder dan grijze stroom. Dit zorgt dus ook voor het verschil in tarieven tussen de gemeenten.”
Extra laadpunten
Volgens de gemeente Zandvoort heeft het hoge tarief te maken met het lage aantal openbare laadpalen. “De druk op de palen is groter en daardoor kan de energieleverancier de prijs opschroeven. Bij het plaatsen van een laag aantal palen zit een leverancier bovendien met hoge kosten en die moeten worden terugverdiend.” De verwachting is dat er in de toekomst meer palen bij komen in Zandvoort. “Er wordt gewerkt aan een plan. We brengen nu in kaart hoeveel palen erbij moeten komen en waar deze geplaatst worden. De bedoeling is dat dit in 2024 nog werkelijkheid wordt.”
De provincie Noord-Holland maakte deze week ook bekend dat er 35.000 nieuwe publieke laadpaalpunten bijkomen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. De verwachting is dat het aantal elektrische auto’s op deze plekken in rap tempo blijft stijgen. Het is nog onbekend waar deze precies geplaatst worden.