Zandvoort scoort hoog als het gaat om middelengebruik onder jongeren en jongvolwassenen volgens de Jeugdmonitor van GGD Kennemerland. Aanvullend onderzoek stelt dat onder meer de overvloed aan horecagelegenheden en het gebrek aan recreatieve activiteiten een rol spelen in het gebruik van bijvoorbeeld alcohol en tabak in de kustplaats.
De gemeente van Zandvoort is zich al langer bewust van het probleem, laat wethouder Lars Carree weten. “Daarom hebben wij zelf gevraagd om aanvullend onderzoek. Nu weten we beter waarom.”
Ouders
Een belangrijk inzicht voor de wethouder is de rol van ouders in het middelengebruik. “Jongeren zijn het symptoom, het probleem ligt bij de ouders. Ik heb zelf twee dochters van dertien en vijftien. Als die om half tien ’s avonds met een kort rokje en make-up naar buiten willen staat er een chagrijnige vader bij de voordeur.” Zelf probeert hij het gesprek “laagdrempelig” te voeren. “Je moet het gesprek over middelengebruik in je dagelijkse praatjes met je kinderen verweven, niet pas als er iets misgaat.”
“Je moet het gesprek over middelengebruik in je dagelijkse praatjes met je kinderen verweven, niet pas als er iets misgaat.” – Lars Carree, wethouder Zandvoort
Het begint bij de ouders, zegt ook de GGD Kennemerland. “Zij hebben een belangrijke voorbeeldfunctie maar zijn zich hier niet altijd bewust van. De normalisatie is zo aanwezig,” ziet onderzoeker Anke Woudstra van de GGD Kennemerland. Daarom gaat de GGD op termijn nog aanvullend onderzoek doen in Zandvoort naar de rol van ouders. “Omdat we zien dat zij zo’n belangrijke rol spelen.”
Horeca
Het middelengebruik in Zandvoort is het hoogste van Kennemerland en ligt ook flink boven het landelijk gemiddelde volgens de GGD. Een verklaring hiervoor is ook het toeristische karakter van Zandvoort. “Omdat er in verhouding tot andere gemeentes meer horeca is en meer evenementen zijn”, aldus Carree. “Er wordt veel gewerkt in strandtenten en dat draagt bij aan het hoge middelengebruik”, vult Woudstra aan. “Er wordt na sluitingstijd gedronken en het is normaal dat veel ouders in de horeca werken. Die werken heel hard en soms worden kinderen met de sleutel naar huis gestuurd en is er vervolgens weinig toezicht.”
IJslands preventiemodel
Anderhalf jaar geleden is Zandvoort begonnen met het implementeren van het zogeheten IJslands preventiemodel. “Dit is een aanpak gericht op het verbeteren van de leefomgeving van jongeren”, weet Woudstra. Onderdeel daarvan is ouderparticipatie, onderwijs maar ook jongerenwerk. “Er worden nu op zondag surflessen gegeven om de jongeren van de straat te houden”, vertelt Carree. Of het model ook in Zandvoort gaat aanslaan? “Daar durf ik nog geen conclusies aan te verbinden, het is iets van de lange adem.”