De rust is relatief weergekeerd in Nationaal Park Zuid Kennemerland, maar het was er extreem druk in de beginmaanden van de coronacrisis. Dat zegt boswachter Rien de Vries tegenover Haarlem 105.
“Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten houden zich beide bezig met het gedrag van mensen in de natuur en we kijken hoe we kunnen handhaven.” Optreden was zeker in de eerste coronaperiode wel nodig, aldus de boswachter. “Op buitenplaats Elswout trokken we de barbecues uit het bos. Mensen gebruikten de natuur als hun achtertuin. Daarom hebben we Elswout lange tijd dicht gehad. Bij duinmeer het Wed hebben we parkeerplaatsen gesloten. En in Middenduin waren wel heel veel sporters, vooral hardlopers. Dat zorgde voor frictie tussen deze sporters en de rustzoekers.”
“Mensen gleden van moshellingen af”
Hebben al die mensen veel schade aangericht in het natuurgebied? “Moshellingen werden picknickweides en hellingen waar je van af kon glijden.” Op die plekken lieten bezoekers zichtbaar hun sporen na, maar De Vries kan zich voorstellen dat de schade nog groter is. “Als een hele partij mensen kabaal maakt in de natuur, raken bijvoorbeeld de bonte specht en de bosuil verstoord. Dat is ook een vorm van schade.”
“De drukte heeft ons zeker extra werk bezorgd”
Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten houden de situatie in het Nationaal Park nauwlettend in de gaten. “We hebben handhavers op het terrein rondlopen die optreden tegen mensen die de natuur schade toebrengen. Ze geven zulke mensen vaak eerst een waarschuwing, maar kunnen ook bekeuringen uitdelen als dat nodig is. De extreme drukte in coronatijd heeft ons zeker extra werk bezorgd.”
Discussie
Niet alle bezoekers stonden in de afgelopen tijd open voor kritiek op hun gedrag. “We hebben genoeg momenten van discussie met het publiek gehad. Dat was niet altijd gezellig, maar als je dan uitlegt waarom iets niet mag, begrijpen mensen het negen van de tien keer wel.”