Het duurt nog een kleine twee maanden voordat het weer december-feestmaand is. Om voor pakjesavond alles op tijd binnen te hebben, start 50,8 procent van de Noord-Hollandse internetshoppers dit jaar vanwege corona eerder met het aanschaffen van alle cadeaus dan voorgaande jaren. Maar de douane start een campagne en waarschuwt de consument: check vooraf de regels voor het online shoppen.
Coronacrisis
Uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse douane blijkt dat het online shoppen voor heel Nederland toeneemt. Het gaat vooral om webshops buiten de EU, van China tot aan Amerika. Sinds maart 2020 shopt 64,4 procent van de Nederlanders één tot drie keer in een webshop buiten de EU. Eén op de vijf zegt dit zelfs vaker te doen dan voor de coronacrisis uitbrak. Dat de Noord-Hollanders eerder starten met de feestaankopen, komt doordat internetshoppers rekening houden met langere levertijden door corona.
De douane wil voorkomen dat de consument onaangenaam verrast wordt en start daarom een campagne om internetaankopers te informeren dat niet alles ingevoerd mag worden. Daarmee voorkomt de online shopper onverwachte extra kosten of zelfs inbeslagname van de aankopen.
Check, check, dubbelcheck
Waar 90 procent van alle consumenten vooral op prijs en betrouwbare betaalmethoden let, is er met 62,5 procent veel minder aandacht voor de veiligheid- en gezondheidseisen van een product. Terwijl dat nu juist de redenen zijn voor inbeslagname van pakketjes zegt douanier Jamie: “En dan zit je te wachten op iets dat mogelijk niet komt. Om dit te voorkomen adviseren wij om vóór je iets buiten de EU koopt, te checken of dit Nederland in mag. Denk aan namaak sportschoenen, maar ook aan airsoftwapens zonder vergunning.”
Koopjes
Daarom adviseert de douane om extra alert te zijn op ‘koopjes’. Ook is het belangrijk dat de shopper checkt of de btw-kosten op de factuur staan. Over aankopen in een webshop buiten de EU moet je vanaf het aankoopbedrag van 22 euro btw betalen. Als het niet op de factuur staat, dan kan het zijn dat de online winkelier deze kosten bij aflevering alsnog moet betalen en dan wordt het wel een heel duur cadeautje.
De peiling is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Nederlandse Douane. Van 7 tot 9 september namen 1.043 respondenten aan het onderzoek deel die weleens aankopen doen in webshops buiten de EU. Nog leuk om te weten is dat de meest populaire aankopen elektronica en gadgets (49,1%), kleding, schoenen, tassen en/of accessoires (40,1%) en hobby- en knutselspullen (35,6%) zijn.