Eduardus Alphonsus Maria Droog 1866 – 1941
Raadslid RKSP in Heemstede 1907 – 1920
Wethouder 1920 – 1939
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart 2022, kijkt Haarlem105 naar de (kandidaat)raadsleden in de regio. Hoe deden ze het toen. Hoe doen ze het nu en hoe willen ze het straks aanpakken.
Door Ton de Groot.
‘Gezondheidshuis’ staat er in traditionele letters op de gevel van de GGD vestiging in de Lieven de Keylaan. Als we naar binnen gaan, lezen we op een plaquette de naam van dokter Droog. De afbeelding is daar geplaatst door het gemeentebestuur ter ere van het afscheid van een gewaardeerd raadslid en wethouder, de huisarts dokter Eduardus Droog. De politieke loopbaan van dokter Droog begint in 1907 met zijn verkiezing tot gemeenteraadslid in Heemstede, voor de Rooms Katholieke Staatspartij. Deze partij is de voorloper van de KVP en het latere CDA. Na tweeëndertig jaar lidmaatschap van de raad, waarvan negentien als wethouder, neemt hij afscheid. Alle partijen spreken vol lof over hem.
Eduardus Alphonsus Maria Droog wordt geboren in Schipluiden als zesde zoon in een katholiek gezin met vijftien kinderen. Net als zijn vader studeert hij medicijnen en interne geneeskunde. In 1893 vestigt hij zich als huisarts in Heemstede. Hij trouwt en krijgt twee dochters. Nadat zijn vrouw jong sterft, hertrouwt hij.
De energieke dokter wordt snel zeer gewaardeerd. Hij is een deskundig arts, kent de problemen waar mensen mee worstelen en is daardoor betrokken bij uiteenlopende vraagstukken. Op zijn initiatief wordt de lokale afdeling van het Witte Kruis opgericht. Om besmettelijke ziekten in achterstandswijken te voorkomen, pleit hij er voor om daar het huisvuil gratis op te halen. Met de verkiezingen in aantocht wordt de dorpsdokter gevraagd om zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad. Het kersverse raadslid laat van zich horen. Op zijn voorstel wordt het in Heemstede verboden om tabaksartikelen aan kinderen onder de zestien te verkopen. Maar ook het heroprichten van het hertenkamp in het wandelbos en het reserveren van het landgoed Groenendaal, een pontje over het Spaarne en de oprichting van een woningbouwvereniging zijn enkele van zijn vele voorstellen.
Toch vindt hij ook nog tijd voor het schrijven van publicaties over tal van onderwerpen. Van het verspreiden van malaria en de behoefte aan schooltandartsvoorziening tot aan de homeopathische geneeskunde. Na zijn zelfstandige onderzoek volgt een breed programma voor zuigelingenzorg. Tussen de bedrijven door weet hij ook nog te promoveren.
Na dertien jaar raadslid wordt dokter Eduardes Droog in 1920 gekozen tot wethouder. Hij draagt zijn huisartspraktijk over maar hij behoudt wel zijn minder draagkrachtige fondspatiënten. Nu kan hij uitvoering geven aan verbeteringen voor de gemeente op tal van terreinen. Centrale riolering wordt aangelegd en er komt een badhuis. Heemstede is de eerste plattelandsgemeente waar de schooltandarts wordt geïntroduceerd. Er komt een consultatiebureau voor zuigelingen- en kleuterzorg en de stichting van een Gemeentelijk Gezondheidshuis ziet de wethouder als een hoogtepunt in zijn carrière.
Wethouder Droog nam ook het initiatief voor het oprichten van woningbouwvereniging Brederode. Met de start van de bouw van meer dan honderd woningen wordt het mogelijk de vele krotwoningen op te ruimen. Eduardus staat bekend als een gelovig en bescheiden mens die daadkrachtig strijd voor verbetering van het leven van de minder bedeelden. In zijn afscheidsrede brengt de burgemeester nog eens in herinnering “Wanneer wij overzien wat u in zoovele jaren voor de ingezetenen hebt gedaan, dan is dit zulk een groote lijst, dat het onmogelijk is tot in details af te dalen.”
De vele goede jaren die hem door de aanwezigen worden toegewenst, zijn hem niet gegund, want dokter Eduardus Droog overlijdt anderhalf jaar later.