Tijdens de bewonersavond gisteravond op de locatie aan de Sportparklaan in Heemstede waar vanaf 25 juli statushouders worden opgevangen, waren burgemeester Astrid Nienhuis en wethouder Sam Meerhoff aanwezig om alle prangende vragen van bezorgde omwonenden te beantwoorden. Een van de eerste vragen die werd gesteld kwam niet geheel onverwacht: “Waarom komen er ineens statushouders en geen Oekraïners?”
Drie keer zoveel mensen dan zich vooraf hadden aangemeld namen gisteren een kijkje in de noodwoningen voor de statushouders. Op het parkeerterrein aan de Sportparklaan wordt nog hard gewerkt aan het leggen van leidingen en het aansluiten op de nutsvoorzieningen. 25 juli komen daar 16 statushouders en 6 jongeren uit Heemstede wonen. De gemeente organiseerde deze bewonersavond zodat de woningen door hen bekeken konden worden.
“Ik zou er zelf wel willen wonen, nee, gekheid, ik vind ze erg mooi”
Omwonende Sportparklaan
Alle vragen konden worden gesteld en er werd begripvol geluisterd naar de zorgen die sommige aanwezigen hebben. De woningen zijn niet groot maar over het algemeen was er waardering voor de ruimte en de kwaliteit. “Ik zou er zelf nog wel in willen wonen”, sprak een bewoonster van een portiekwoning naast de locatie, “Nee, gekheid, ik vind ze erg mooi.”
Veel vragen zijn er over het feit dat de woningen bestemd waren voor Oekraïners en er nu statushouders worden gehuisvest. Nienhuis legt uit dat de noodsituatie in het asielzoekerscentrum in Ter Apel daarvan de oorzaak is. De gemeente heeft van het Rijk opdracht gekregen om statushouders te huisvesten om zo Ter Apel te ontlasten. Heemstede was al akkoord met het opnemen van 22 statushouders, maar dat wordt nu versneld.
Vertraging
Een ander zorgpunt is dat de locatie maximaal 9 maanden in gebruik blijft en dan weer wordt opgeruimd. “Die toezegging is gedaan en wordt nagekomen”, stelt Nienhuis. Wel is het zo dat er vertraging is ontstaan in de oplevering. Deze wordt veroorzaakt door het uitgesteld leveren van de bouwmaterialen. Daardoor staan de woningen er al een aantal maanden. De termijn van negen maanden bewonen kan dus pas ingaan op 25 juli. Na de ontruiming zal het gebied worden ingericht zoals vastgelegd. De gemeente is al druk doende met de voorbereiding voor het inrichten van andere locaties ter vervanging van deze locatie.
De gemeente Heemstede is verantwoordelijk voor het beheer van de woningen én de locatie. Voor het daadwerkelijke beheer is een bedrijf ingehuurd. Er komt een contactpersoon voor de omwonenden en belanghebbenden, en er komen huisregels. Toezicht op de naleving daarvan en de beveiliging van het complex, de bewoners en omwonenden wordt geregeld. Er komt een voorziening voor het afvoeren van huisvuil.
“De gemeente geeft aan welke statushouders hier de beste kans maken en daar wordt naar geluisterd”
Astrid Nienhuis, burgemeester Heemstede
Overburen zijn bang dat onder de noemer statushouder ook gelukzoekers hier hun intrek zullen nemen. Nienhuis legt aan hen uit hoe het in elkaar steekt. “De statushouders hebben de asielprocedure doorlopen en zijn gescreend, “gelukzoekers” zitten daar niet tussen. Bovendien geeft de gemeente aan welke statushouders in Heemstede de beste kans maken op een goede integratie. Dat advies wordt tot nu toe steeds overgenomen. Een Afrikaanse boer zal dus eerder in Friesland worden geplaatst. Een vakman die hier in de omgeving aan het werk kan, maakt hier de meeste kans”, zo stelt ze.
Andere buren uit een flat tegenover de locatie vinden dat iedereen moet worden opgevangen en dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen de verschillende groepen vluchtelingen. “Gelijke monniken, gelijke kappen”, aldus de flatbewoner. “Iedereen die vlucht uit een oorlogssituatie moet gelijk behandeld worden”
Nederlandse taal
De zorg dat de statushouders hier de hele dag rondhangen is niet nodig. Meerhoff is blij dat het een groep van 16 personen is, dat geeft meer mogelijkheden om de ondersteuning te organiseren. Statushouders zijn inwoners van Heemstede en zij zullen 40 uur per week bezig zijn. Te beginnen met het leren van de Nederlandse taal.
Verder zal het per persoon verschillen waar zij zich op zullen richten. De een gaat naar school of volgt een opleiding, de ander zoekt een baan. Statushouders mogen hier werken; zodra zij een baan hebben gevonden kunnen ze aan de slag. Verder is er veel aandacht voor het zo snel mogelijk integreren in onze samenleving. De zes Heemsteedse jongeren die er gaan wonen leveren een belangrijke bijdrage aan de integratie.
“Voor deze groepen zoeken we oplossingen zonder dat de woningzoekenden op de wachtlijst hier hinder van ondervinden”
Sam Meerhoff, wethouder Heemstede
Het college van Burgemeester en Wethouders is bezig met het invulling geven aan de fase hierna. Meerhoff licht toe: “we onderscheiden in Heemstede diverse groepen die geholpen moeten worden aan woonruimte. Niet alleen statushouders, maar bijvoorbeeld ook mensen die dakloos dreigen te worden door een scheiding of anders. Voor deze verschillende categorieën zoeken we oplossingen zonder dat de woningzoekenden op de wachtlijsten hier hinder van ondervinden. Het vergt diep en creatief nadenken – maar het kan”, besluit hij.
De burgemeester vertelt dat het college werkt aan een woonvisie. “We hebben te maken met meer dan een crisis, wonen, stikstof, oorlog in de Oekraïne en vluchtelingen/statushouders. In de woonvisie leggen we vast welke doelen we onszelf stellen om die verschillende crisissen het hoofd te bieden. Dat betekent dat we alle mogelijkheden benutten maar onszelf ook beperkingen opleggen. De woonvisie wordt aan de gemeenteraad voorgelegd en die neemt daarover een besluit”, aldus Nienhuis.
Goed idee?
Veel aanwezigen zijn blij dat er een open gesprek was met de burgemeester en de wethouder. Er is meer begrip voor het plan. Een overbuurman reageert afwachtend: “Eigenlijk kan ik je pas over negen maanden vertellen of dit een goed idee is.”