Het tekort aan betaalbare woningen is ook in onze regio een probleem. Haarlem105 gaat op zoek naar de plannen die gemeenten in Zuid-Kennemerland hebben gemaakt om de wooncrisis te lijf te gaan. Wethouder Martijn Hendriks vertelt over de plannen voor Zandvoort
De gemeenteraad van Zandvoort heeft op 21 juni 2022 het coalitieprogramma “Voor Zandvoort” aangenomen. Daarin staan de ambities en afspraken die de coalitiepartijen gemaakt hebben.
“Het tekort helemaal wegwerken zal niet lukken,
maar er komt perspectief voor Zandvoorters die een woning zoeken”Martijn Hendriks, wethouder Zandvoort
Ook in Zandvoort is een tekort aan woningen. De badplaats ligt ingesloten tussen de duinen en het strand. Prachtig om te wonen maar de bouwmogelijkheden zijn daardoor beperkt. “Het tekort helemaal wegwerken zal niet lukken, maar er komt perspectief voor Zandvoorters die een woning zoeken”, vertelt de kersverse wethouder van volkshuisvesting en wonen.
Organisatie
Het motto: waar het kan bouwen, bouwen, bouwen. Alle grote projecten voor gebiedsontwikkeling & vastgoedtransformatie en renovatie zijn ondergebracht bij projectwethouder Peter Kramer. “Geen versnipperde aandacht meer en een toegewijde wethouder die waar nodig projecten lostrekt. Hij zorgt dat de schop in de grond komt voor een groot aantal woningen dat de komende jaren beschikbaar komt,” legt de wethouder uit. Zandvoort heeft een bouwopgave van 630 woningen tot 2025, lezen we in een artikel van de directeur van het fysiek domein, Jaap Meindersma.
“Je mag straks niet zomaar je huis aan iemand verhuren,
dat is best wel stevig ingrijpen in het privaat eigendom van iemand”Martijn Hendriks, wethouder Zandvoort
Strakker sturen
De behoefte om in te grijpen is vooral groot voor de middeninkomens en starters.
De woningmarkt is geen markt die zichzelf reguleert, daarom stelt het nieuwe college voor ingrijpende maatregelen te nemen. “Dat moet ervoor zorgen dat woningen ook echt terecht komen bij wie je wilt dat ze terecht komen”, licht de pasbenoemde bestuurder toe. De verhuur van koopwoningen met een waarde tot iets minder dan €400.000 wordt straks vergunning-plichtig. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat investeerders op de huizenmarkt kunnen concurreren met starters. Torenhoge huren vragen en verhuur aan toeristen is dan voor investeerders niet meer mogelijk, stelt Hendriks. “Je mag straks niet zomaar je huis aan iemand verhuren, dat is best wel stevig ingrijpen in het privaat eigendom van iemand. Maar we durven het aan”, spreekt hij namens het college. Bij nieuwbouw is het al verplicht om er ook zelf in te gaan wonen als je het koopt.
Bij alle nieuwe projecten wil het college ook een andere verdeling maken. Waar er eerst 30 procent sociale huur, 40 procent middeninkomens en nog eens 30 procent voor de hogere inkomens gebouwd moest worden, moet voortaan minimaal de helft voor middeninkomens gebouwd worden. Ten koste van woningen in het duurste segment. “De bestaande ondergrens van tien woningen willen we nog bekijken, wat mij betreft wordt deze naar beneden bijgesteld waardoor deze verdeling ook gaat gelden voor kleine projecten. Daar gaan we als gemeente veel strakker op zitten dan dat we ooit hebben gedaan”, aldus Hendriks.
Toewijzing aan Zandvoorters
Bij nieuwbouwprojecten maakt de gemeente afspraken met de projectontwikkelaar over het toewijzen van huur- en koopwoningen aan voornamelijk Zandvoorters. Toewijzen van sociale huurwoningen aan inwoners van de eigen gemeente is voor een bepaald percentage toegestaan. Landelijk speelt er een discussie om dit percentage aan te passen. De gemeente ziet erop toe dat dat binnen de regels wordt uitgevoerd. Met de woningbouwvereniging is de gemeente in gesprek, de woningcorporatie heeft onderzoek gedaan naar de staat van het onderhoud van hun huizen. “Het is natuurlijk aan hen om te bepalen welke maatregelen getroffen worden. Wij steunen in elk geval initiatieven die woningen opleveren. Als dat nodig is gaan we met de buurt daarover in gesprek,” verklaart Hendriks.
Uitvoeringsagenda
Alle voornemens uit het coalitieprogramma worden op dit moment uitgewerkt in concrete maatregelen. Ook wordt onderzoek gedaan naar plekken waar tijdelijk of permanent nog woningen gebouwd kunnen worden. Na de zomer spreekt het college met de gemeenteraad hierover.
Bestuurder
Martijn Hendriks is nu een maand wethouder en al volop aan de slag. Hij voelt zich als een vis in het water, maar de vraag om wethouder te worden kwam voor hem als een totale verrassing. “Ik had net in maart afscheid genomen als raadslid en was van plan wat meer tijd te steken in het klushuis dat ik met mijn vriendin heb gekocht. Maar het is heel leuk dat ik het vertrouwen heb gekregen. Met het college zal ik mijn best doen om de kansen op een passende woning voor Zandvoorters te vergroten. En de woningmarkt voor sociale en middenklasse woningen in Zandvoort te beschermen.” Voor het beschikbaar houden en toevoegen van sociale huurwoningen heeft Zandvoort meerjarige prestatieafspraken met Pré Wonen gemaakt. Zo worden de komende jaren 200 sociale huurwoningen toegevoegd.
“We lossen de woningnood hiermee niet op, daarvoor groeit de bevolking te snel en het speelt ook mee dat er steeds minder mensen in één woning leven. Maar er komt perspectief voor Zandvoorters die een woning zoeken,” besluit de wethouder het gesprek.