Bedrijven rondom het station Haarlem zijn klaar met de situatie rond het busstation. Daarnaast spreken bezoekers van enge figuren en onveilige situaties. Verschillende partijen geven aan te weinig hulp te krijgen vanuit politie of handhaving.
“De bankjes en muren ruiken naar urine en wiet. Verdwaalde en enge mensen schreeuwen uit het niets en vallen mensen lastig. Hoeveel gevaarlijke situaties moeten gebeuren voordat er iets aan wordt gedaan”, zegt een werkneemster bij de Ako. Werknemers van onder andere de Starbucks, Broodzaak en de Ako beschrijven allemaal ditzelfde gevoel. Mensen buiten merken de sfeer ook. Een jonge vrouw buiten vertelt: “Ik ga hier in de avond niet staan. Mijn ouders zouden mij ook halen als dat zou gebeuren. Enge mannen roepen je na of schreeuwen valse dingen tegen je.”
NS-medewerkers op het station spreken ook van een nare sfeer rondom het station. Op andere stations zoals Maarheeze zijn er al verschillende maatregelen ingevoerd vanuit de NS. Vertegenwoordigers van de NS geven aan dat dit in Haarlem anders is omdat de overlast zich vooral afspeelt buiten het station en om het busstation. Wel kijken ze naar toekomstige samenwerkingen met de gemeente en politie.
‘Verhoogde aandacht’
De gemeente geeft aan op de hoogte te zijn van de situatie. “Deze locatie is zowel bij handhaving als bij de politie bekend en staat al langer onder verhoogde aandacht. De locatie wordt regelmatig proactief gecontroleerd door handhaving en politie en er wordt op meldingen gereageerd.” Daarnaast laat de gemeente weten bezig te zijn met samenwerkingen met partijen zoals jongerenwerk en straathoekwerk.
Om de problemen aan te pakken is het volgens de handhaving belangrijk om incidenten altijd te melden. “Hoe frustrerend het ook is als er niet direct iemand komt of reageert. Wilt u zeker zijn dat uw melding de wijkagent bereikt, ook als hij er niet is, vermeld dan expliciet dat uw bericht bestemd is voor hem of vraag hem u terug te bellen.”