Volgens onderzoekers van het VN Klimaatpanel gaat de opwarming van de aarde sneller dan gedacht. Het wordt steeds lastiger om de opwarming te beperken tot maximaal ander halve graad, bleek uit een gisteren gepubliceerd rapport. Ondanks dat de klimaatdoelen van Parijs waarschijnlijk niet gehaald worden helpen alle beetjes, zo stellen de onderzoekers. Volgens Milieudefensie Haarlem is dat bijvoorbeeld het sluiten van winkeldeuren bij koud weer.
“Wij hebben onderzocht dat 51 procent van de winkels in de Grote Houtstraat de deur op koude dagen open heeft staan.” Met dit onderzoek roepen ze de gemeenteraad op om na te denken over een verplichte sluiting van de voordeur in de winter en herfst. “Wanneer het buiten kouder is dan 15 graden moeten de deuren gewoon dicht. Al die warmte vliegt zo de winkel uit naar de noordpool. Dag ijsberen, dag gletsjers!” merkt Karel van Broekhoven van de Haarlemse afdeling van Milieudefensie op.
Op dit moment worden winkeliers door de gemeente gestimuleerd hun deuren te sluiten. Daarvoor kunnen ze een speciaal bordje voor op hun deur krijgen, waarop staat dat ze ondanks een gesloten deur toch open zijn. “Ondanks dat laten veel winkeliers de deur open, omdat de buurman het ook doet”, concludeert Van Broekhoven. Volgens Milieudefensie voorkom je dit met een verplichte sluiting van de winkeldeuren en creëer je daarmee een gelijk speelveld voor alle winkeliers.
“Verplichten vind ik wel ver gaan”, zegt Remco Notmeijer, die zelf wel de deur van zijn winkel dicht heeft. “Dat doe ik om te besparen op de stookkosten. Maar ik vind dat winkeliers zelf mogen bepalen”. Roksanne, winkelmanager van S. Oliver legt uit dat het klantvriendelijk is om de deur open te hebben staan. “Jongeren duwen wel snel een deur open, maar vooral oudere mensen lopen door bij een dichte deur.”
“Ik denk dat er dan minder mensen komen winkelen in heel Haarlem”
Roksanne, winkelmanager bij S. Oliver
“De gastvrijheid van een open deur levert gewoon extra klandizie op”, stelt Roksanne. “Wanneer het verplicht wordt zullen wij natuurlijk ook de deur sluiten maar ik denk dat er dan minder mensen komen winkelen in heel Haarlem.”
Grote ketens
Milieudefensie merkt op dat het vooral de grote ketens zijn die hun deuren openhouden. Volgens INretail, een grote brancheorganisatie voor winkeliers, houden veel winkeliers de deuren nu al dicht. “Hoge energiekosten en duurzaamheid spelen daar een belangrijke rol in. Het sluiten van deuren is niet voor alle winkels mogelijk door bijvoorbeeld het soort deuren of bijvoorbeeld een warmte gordijn”, laat Paul te Grotenhuis van INretail weten in een reactie.
Een warmte gordijn is een rooster dat aan het begin van de winkel hangt en een stroom warme lucht naar beneden blaast. “Dit is nog erger dan een open deur”, merkt Van Broekhoven op. “Het is dan ook buiten voor de winkel lekker warm.”
Oproep
Het is niet de eerste keer dat Milieudefensie deze oproep aan de gemeente doet. “Er komen steeds negatievere signalen over de opwarming van de aarde, dus hopen wij dat ze nu wel overstag willen gaan.” In Nederland is er nu geen enkele gemeente die wetgeving heeft over het verplicht sluiten van winkeldeuren bij koud weer. In Utrecht wilde de gemeente wel, maar dit lukte uiteindelijk toch niet.
“Of ik teleurgesteld ben? Tegenwoordig loopt het beleid zo ver op achter dat ik blij ben als er een keer wel wat lukt”, omschrijft Van Broekhoven de situatie. Hij ziet niet in waarom al die deuren in de stad open moeten. “Het is niet alleen de Grote Houtstraat maar ook de Cronjé en andere winkelstraten.”
INretail heeft niet onderzocht of klanten een winkel ook echt links laten liggen bij een gesloten deur. “Wij horen van winkeliers die de deur dichthouden, dat de klanten daar begrip voor tonen.” Toch ziet de branchevereniging liever geen verplichting. “Het werkt beter als winkeliers intrinsiek gemotiveerd meewerken.”