De Gemeente Haarlem presenteert een actieplan om de Haarlemse nachtcultuur te verstevigen. Iedereen mag tot en met 4 maart 2024 reageren op het conceptrapport Nachtvisie.
“We hebben voor het plan gesproken met bijna tweehonderd ondernemers en inwoners. Het is een onderwerp dat spanning met zich meebrengt en daarom vonden we het belangrijk mensen te betrekken”, vertelt wethouder Diana van Loenen. In totaal zijn er zestien concrete actiepunten opgenomen in het rapport, gebaseerd op thema’s als meer ruimtes in de stad, eenvoudigere procedures en regelgeving, een betere balans tussen levendigheid en leefbaarheid, meer diversiteit en inclusiviteit en meer bekendheid.
Extra locaties & toegankelijkheid
“Fysieke ruimte voor nachtcultuur was voor ons een van de belangrijkste punten”, vertelt Nadieh Bindels van Nachtwacht, die ook heeft meegewerkt aan het plan. “Het eerste actiepunt is daarom dat er twee nieuwe locaties moeten komen.” Cruciaal volgens haar. “Er moet wel een voedingsbodem zijn voor het nachtleven. Anders heeft het ook geen zin om te praten over bijvoorbeeld diversiteit.”
Extra aandacht is er ook voor toegang tot het nachtleven, tot vreugde van Bindels: “We moeten inzichtelijk maken hoe toegankelijk het nachtleven is. Voor veel mensen in een rolstoel is het niet altijd duidelijk waar ze terecht kunnen. Hoe lullig als je een paar biertjes op hebt en dan blijkt dat je niet naar het toilet kan?”
Lees ook: Week van de Haarlemse Nacht: “De nachtcultuur moet diverser”
Daan van Boerdonk, mede-eigenaar van Bobbi Bar-Dancing onderschrijft dit actiepunt. “In mijn zaak is dit ook nog niet helemaal op orde, maar we zijn er wel mee bezig. Ik vind het mooi dat dit is opgenomen in het actieplan. Ik ben ook een groot voorstander van het speerpunt omtrent diversiteit. Ik vind het ridicuul dat we in een stad leven waarin er niks is voor de queer community.” Kritischer toont hij zich als ondernemer over de pilot met vrije openingstijden, ook opgenomen als actiepunt. “Die pilot verloopt niet goed. De Smedestraat, toch de belangrijkste uitgaansstraat van Haarlem, is bijvoorbeeld uitgesloten van deelname. Naar mijn mening moet de pilot worden gepauzeerd en moeten we terug naar de tekentafel met zijn allen.”
Bestaande plekken benutten
De gemeente is ook voornemens om in gesprek te gaan met culturele instellingen, om te kijken hoe bestaande plekken beter kunnen worden benut. “Het idee is goed, maar in de praktijk volgens ons niet realistisch”, vertelt het hoofd Nachtwacht. “De gesprekken worden straks gevoerd met plekken waar al veel gebeurt, zoals Patronaat, of plekken die niet meer mogelijkheden hebben.” De wethouder is optimistischer. “We moeten realistisch zijn, ruimtes in Haarlem zijn schaars. Ik weet niet of de gesprekken iets gaan opleveren, maar al zouden we een paar keer per jaar iets kunnen organiseren bij deze instellingen. Het Boring Festival doet dat al en is daar een goed voorbeeld van.”
De actiepunten moeten in theorie binnen een jaar gerealiseerd worden. “Dat is niet realistisch. Daarom gaan we terug naar de gemeenteraad om te kijken of we het programma kunnen verlengen”, aldus de wethouder. Op 1 februari wordt het concept besproken tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad.
Benieuwd of wil je ook inspraak op het plan? Lees hier het concept Nachtvisie.
Lees ook: Dragshow in de Janskerk en dansen in de Vishal: “Boring Festival biedt wat voor iedereen”