De veel besproken spreidingswet van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) is aangenomen en de verdeling per provincie is bekendgemaakt. Deze wet stelt onder andere dat rijke gemeentes in extra veel opvangplekken moeten voorzien. De gemeente Bloemendaal, waar Aerdenhout, Vogelenzang, Bennebroek, Overveen en Bloemendaal onder valt, moet daarom 171 asielzoekers opvangen en op 1 november aanstaande met een plan komen.
Wethouder Attiya Gamri (PvdA), verantwoordelijk voor Sociaal Domein en Wonen, bereidt zich voor. “Als eerste gaan we opnieuw naar alle locaties binnen onze gemeentes kijken. Deze exercitie hebben we eerder gedaan, zo hebben we in Aerdenhout een opvanglocatie voor elkaar gekregen”, vertelt ze. “We willen ook zorgen dat er een enorm draagvlak gaat zijn voor de locaties die we voordragen.”
De wethouder staat voor een flinke opgave. “Het zoeken naar locaties wordt zwaar. Ik weet dat wij heel weinig locaties hebben binnen onze gemeente. Er wordt weleens geroepen: grote gemeente, er is dus veel mogelijk”, zegt Gamri. “Dat klopt, maar wat men vergeet is dat er een beschermd natuurgebied is.”
Meer asielzoekers per aantal inwoners
Bij de verdeelsleutel van de spreidingswet is meegewogen hoe rijk een gemeente is. In het geval van Bloemendaal betekent dit dat de gemeente meer asielzoekers moet opvangen per aantal inwoners. Die redenering vindt wethouder Gamri incorrect. “Wij hebben weliswaar inwoners die goede ondernemers zijn geweest, voormalig ministers en kamerleden, wetenschappers. Maar dat wil niet zeggen dat onze gemeente een rijke gemeente is. Wij hebben zeventig miljoen euro aan budget en daar moeten we alles mee doen.”
Vang je meer asielzoekers op, dan kun je als gemeente kans maken op een bonus van de overheid. De wethouder is er niet over te spreken. “Een commercieel instrument gebruiken in relatie tot het huisvesten van vluchtelingen, de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Dat voelt voor mij gek”, zegt ze gedecideerd.
Gamri maakt zich weinig zorgen om kritiek vanuit de gemeente. “Het is heel begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken als je bijna tweehonderd asielzoekers moet huisvesten. Aan ons de taak om de mensen goed te informeren en mee te nemen in de processen. Tot dusver valt het mee met de kritiek, de meeste mensen hebben zoiets van, ‘we gaan het regelen’. In het verleden hebben we ook veel asielzoekers opgevangen, dat wordt vaak vergeten.”
‘Ook Zandvoort moet aan de bak’
De afwachtende houding van de naburige gemeente Zandvoort geldt niet voor Bloemendaal, laat Gamri doorschemeren. “Ook Zandvoort moet in november met een plan komen en aan de bak. Net als alle andere wetten horen wij ze te respecteren. Voor ons is het ook spannend en nieuw; vooral voor kleine gemeentes is dit een flinke opgave.”