“De Bomschuitenclub in Zandvoort is uniek, zo uniek dat zelfs Unesco dat erkent. Alleen levert die erkenning ons behalve de eer niks op”, legt lid Bob Kos uit. Helaas loopt het ledental van de club terug en is er weinig nieuwe aanwas. “Wij zijn nu op een gemiddelde avond nog met z’n tienen.”
“Ter lering en vermaak maken wij hier bomschuitjes in miniatuur.” Een bomschuit is een karakteristieke Nederlandse boot die gebruikt werd voor de visserij op de Noordzee. Ze werden gebouwd vanaf ongeveer 1700 tot begin 1900. “De laatste Zandvoortse bomschuit schijnt tijdens de oorlog in de houtkachel te zijn verbrand.”
Verslaggever Ger Loogman bezocht de Bomschuitenclub:
Het oudste lid van de club, Hans Nijnman, kan zich nog een tijd herinneren dat er een groter ledenaantal was. “Wij zijn toen oud Zandvoort in miniatuur gaan nabouwen, daar kwam de nodige gezelligheid bij kijken.” Veel van de bouwwerken staan nog in de werkplaats. “Al past lang niet alles hier, dus er staan ook nog miniatuurgebouwen bij het Zandvoorts Museum.”
Tekst gaat verder onder de foto’s
Kos denkt erover na om ook andere uitstapjes te maken. “In onze statuten staat niet dat wij alleen maar miniaturen moeten bouwen. Misschien kunnen we wel een keer een echte bomschuit maken. Iets waar mensen meer beleving bij hebben.”
Op die manier hoopt hij op nieuwe aanwas van leden, al denkt hij dat het ook op een andere manier kan. Hij wijst naar een miniatuurmodel dat nog een beetje onder het stof zit. “Dit model is gemaakt in de tijd dat ook de bomschuit nog werd gemaakt. Het is echt van museumwaarde, alles werkt en is zoals dat vroeger was. Deze kunnen we tentoonstellen en meenemen.”
Mooi van lelijkheid
Kos noemt de boten ook wel “mooi van lelijkheid.” “De boten zijn half zo breed als dat ze lang zijn en hebben een hele platte bodem. Hier komt ook het woord ‘bom’ vandaan: het is een verbastering van ‘bodem’.”
De boten werden gebruikt in een tijd dat er geen havens waren. Hierdoor moesten de boten op het strand aanmeren. “Hiervoor waren de boten perfect, alleen gingen ze niet lang mee.” Na de komst van de havens verdwenen de boten.