Een groot aantal bewoners van de Dichtersbuurt in Heemstede heeft tijdens de raadscommissievergadering afgelopen dinsdag hun onvrede geuit over de komst van semipermanente woningen. Met als resultaat dat het besluit over de locatie met een maand is uitgesteld. “Dat het een locatie is die niet bijvoorbaat ideaal is, of in de beleving van veel mensen verre van ideaal, dat snappen we heel goed. Toch komen we uit bij deze locaties en dat zegt wel iets over de moeilijkheid van de situatie waar we inzitten”, zegt wethouder Sam Meerhoff die samen met burgemeester Astrid Nienhuis is aangeschoven in de studio tijdens de uitzending van Haarlem Vandaag.
Op verschillende locaties in Heemstede worden op dit moment mensen opgevangen, waaronder op de Kohnstammlaan en de Sportparklaan. Het gaat daarbij om Oekraïense vluchtelingen, statushouders en Heemstedenaren met een urgente woonvraag. “Dat gaat tot nu toe ontzettend goed en ik ben er heel blij mee hoe dat gaat. We hebben nu ook al extra statushouders opgevangen en lopen daardoor een beetje voor op de opdracht die we in 2023 krijgen”, zegt Meerhoff.
Maar deze opvanglocaties zijn tijdelijk, vanaf 1 mei volgend jaar moeten er nieuwe locaties worden gevonden voor een lange periode. En dat gaat niet zonder slag of stoot, zo bleek afgelopen dinsdag tijdens de raadscommissievergadering.
Kijk hieronder het hele interview terug. Tekst gaat verder onder het fragment
Het college heeft een plan gepresenteerd in drie delen. Met de woningbouwvereniging wordt bekeken of meer statushouders kunnen worden opgevangen in sociale huurwoningen. Daarnaast kijkt de gemeente of er eigen panden zijn die kunnen worden omgebouwd om daar mensen te huisvesten. En in het laatste deel wordt gezocht naar nieuwe locaties voor de semi-permanente wooneenheden. “Over de eerste twee delen is iedereen het wel eens, maar over het derde deel, daar is nu discussie over”, legt Meerhoff uit.
‘Belangrijker dan ooit’
Burgemeester Nienhuis benadrukt tijdens het interview dat het crisis is in Nederland. “Alles is in beweging: de woningmarkt, het klimaat, de democratie en de rechtsstaat, dat maakt mensen onrustig. Maar ook de gemeente wordt steeds weer verrast door nieuwe informatie of opdrachten om uit te voeren. De dialoog is belangrijker dan ooit”, zegt ze gedecideerd.
En juist daar lijkt de frustratie van de omwonenden te liggen, de dialoog. Want volgens hen heeft de gemeente juist verzaakt om hen tijdig en volledig te informeren. Een van de omwonenden vertelde eerdere deze week aan Haarlem105 dat voor hen de brief met de uitnodiging voor een bewonersavond voor de wijk ‘compleet out of the blue’ op de deurmat lag. Er stond geen informatie in over wie er eventueel zouden komen wonen en waar de woningen precies komen staan. Daarnaast gaf deze bewoner aan dat de buurt heel boos was over het vergevorderde stadium van de plannen en hadden zij het gevoel dat het achter hun rug om was gebeurd.
“En toch moet ergens in Heemstede, meerdere plekken waarschijnlijk, een plek worden gecreëerd waar de mensen die nu Heemstedenaar zijn en vluchtelingen uit Oekraïne een plek moeten krijgen”
Astrid Nienhuis, burgemeester Heemstede
Meerhoff geeft aan dat de plannen nog niet definitief zijn, maar dat ze nog in de onderzoeksfase zitten. “Wij hebben een periode gehad waarin we een quickscan hebben uitgevoerd: een lijst met flink wat locaties en daar komt dan uit dat daarvan drie locaties mogelijk geschikt zijn”, legt hij uit. “Dat wil je gaan onderzoeken en er is ons veel aangelegen om daar dan meteen transparant over te zijn. Om bewust te kiezen […], voordat we gaan onderzoeken of dit echt een locatie wordt, willen we bewoners informeren.” En daarop verstuurde de gemeente de bewuste brief naar de omwonenden in De Dichtersbuurt.
Op de vraag of dat eerder had gekund, antwoordt Nienhuis. “Nee, ik denk het niet, […] volgens mij hebben we juist op het moment dat er locaties kansrijk werden geacht, daar meteen transparant over gecommuniceerd.” Nienhuis benadrukt dat het een kansrijke locatie is, maar dat het nog niet is gezegd dat het deze locatie wordt. Maar juist daarover zijn de omwonenden niet overtuigd, zo bleek deze week, gezien het feit dat de besluitvorming van de gemeenteraad over het onderzoeken van de locaties al over twee weken op de raadscommissievergadering stond gepland.
‘Te snel’
Meerhoff wil daar nog wel aan toevoegen dat hij weet dat juist daar de pijn van de omwonenden zit, en dat ook zij die pijn voelen. “In de planning zijn echt wel dingen niet ideaal gegaan”, erkent hij. “Het was allemaal veel te snel op elkaar. Ik ben blij met de uitkomst van de commissie van dinsdag die heeft gezegd ‘College, jullie gaan te snel, stel dat een maand uit’. Ik hoop dus wel dat die extra tijd die we nu krijgen wel de gelegenheid biedt om met elkaar in gesprek te gaan.”
“Ik vind dat we het proces en de druk die inwoners hebben ervaren in de tijd hebben onderschat. Dat hadden we beter moeten doen”
Sam Meerhoff
En dat is exact wat de bewoners willen: buiten de formele gemeenteraadsvergaderingen om een gesprek met de burgemeester en wethouder. Want ook zij onderstrepen het belang om mensen in nood een goede opvang te bieden, maar zetten vraagtekens bij de keuze voor de Constantijn Huygenslaan. Dit gaat volgens hen ten koste van een door kinderen veel gebruikte openbare speeltuin.
Nienhuis benadrukt dat het gehele dossier een dilemma is, en dat ook wat betreft de andere twee locaties, de Fazantenlaan en het gebied rond Het Oude Slot, omwonenden hun visie of tegengeluid zullen laten horen. “De bewoners die dinsdagavond aanwezig waren, die wonen nabij een van die locaties, maar we weten dat in de nabijheid van die andere locaties ook inwoners zich hebben aangemeld voor de avond dat we met hen in gesprek gaan”, zegt Nienhuis. “En toch moet ergens in Heemstede, meerdere plekken waarschijnlijk, een plek worden gecreëerd waar de mensen die nu Heemstedenaar zijn en vluchtelingen uit Oekraïne een plek moeten krijgen.
“Ik vind dat we het proces en de druk die inwoners ervaren hebben, onderschat hebben. Dat hadden we beter moeten doen”
Sam Meerhoff
Ze vindt de saamhorigheid in de wijk ‘mooi om te zien’, ‘het opkomen voor de wijk en het laten weten wat je ergens van vindt’. “De toon waarop gaf blijk van de emotie en ik hoop dat dat naar de gesprekken toe niet in de weg zit bij het goede gesprek, want dat willen we absoluut hebben met elkaar “, zegt de burgemeester. “Maar ik denk dat dit voor mij ook niet te vermijden was geweest, ook als je een mooiere brief had geschreven. Het is een complex dossier.”
Discussie
“Ik vind dat we het proces en de druk die inwoners ervaren hebben, onderschat hebben. Dat hadden we beter moeten doen”, voegt Meerhoff toe. “Dat neemt niet weg dat we misschien alsnog in deze discussie terecht waren gekomen, dat weet ik niet, dat zullen we nooit weten. Maar ik vind dat we daarin ook naar onszelf moeten kijken.”
De bewoners van de Dichtersbuurt zijn uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op 24 oktober, de inloopavonden voor de andere twee potentiële locaties vinden diezelfde week plaats. De besluitvorming wordt uitgesteld tot de raadsvergadering van november.
Noot van de redactie
Haarlem105 heeft zowel de gemeente als een afvaardiging van de omwonenden van de Dichtersbuurt uitgenodigd, waarvan we een van hen eerder deze week al hebben gesproken. “We vinden het op dit moment niet verstandig om hierover op radio met burgemeester en wethouder in gesprek te gaan. We willen nu [na het interview dat de omwonenden hebben gehad met het Haarlems Dagblad, red.] buiten de media om met hen in gesprek en hopen snel op een uitnodiging in het gemeentehuis”, aldus een van de omwonenden.