Een basisbehoefte die niet altijd binnen handbereik is voor vluchtelingen uit Oekraïne: de huisarts. Daarom heeft de huisartsencoöperatie Zuid-Kennemerland het initiatief genomen om een speciaal spreekuur in te richten voor alle vluchtelingen met medische vragen. Vanaf nu zijn zij wekelijks welkom in het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid.
Nout Waller is directeur van de huisartsencoöperatie Zuid-Kennemerland en ziet dat de vraag naar medische hulp bij vluchtelingen groot is. “We moeten het met elkaar echt doen, zorgen dat we als deze regio mensen goed opvangen. Daar moeten wij als huisartsen ook een rol in spelen.”
Vluchtelingen die in een gezin worden opgevangen kunnen niet altijd terecht bij dezelfde huisarts. Voor vluchtelingen in een centrale opvang is de huisarts ook niet altijd dichtbij en dus is het initiatief voor dit spreekuur hard nodig.
Gisteren zijn zes vluchtelingen op het eerste spreekuur geweest. De verwachting is dat het aantal patiënten toe zal nemen naarmate het spreekuur meer bekendheid krijgt. Ook wordt er door de huisartsen rekening gehouden met specifieke zorgvragen, zo vertelt arts Ron Peters. “We verwachten best een groot aantal mensen die met traumatische problematiek komen. Daar zullen we inzet voor moeten plegen en afspraken moeten maken met GGZ-instellingen. Dat is een belangrijk onderdeel, denken wij huisartsen, van de zorg die gevraagd gaat worden.”
Taalbarrière
Om er voor te zorgen dat de patiënt de arts goed begrijpt en andersom, is er ook een Oekraïense tolk aanwezig in het Spaarne. Luliia Chaplinska is drie weken geleden zelf gevlucht voor de oorlog en helpt nu mee op de huisartsenpost van het ziekenhuis. In het Engels slaat zij de brug tussen de arts en patiënt. “Sometimes they’re very scared to talk to the doctor about their problem. For them it’s way easier to talk to me and then it’s my responsibility to explain the doctor what they need.”
tekst loopt door onder de foto
Het wekelijkse spreekuur vindt plaats op woensdagmiddag van 13:00 uur tot 16:00 uur. Als de vraag verder toeneemt is de huisartsencoöperatie van plan om uit te breiden in bijvoorbeeld Heemskerk. Daarover zegt de directeur: “Daar staat de ruimte klaar en ook op andere plekken zouden we kunnen beginnen. Op het moment dat er grote aantallen patiënten komen kan je je ook voorstellen dat je spreekuren op locatie organiseert.”