De watertoren in Zandvoort krijgt een heuse metamorfose. Springtij Architecten heeft het voorlopige ontwerp gepresenteerd voor de vernieuwing van het verloederde pand, dat zo iconisch is voor de badplaats. Het krijgt een volledig nieuwe buitenkant, de toren wordt iets groter en er komen 12 appartementen in. Bij Springtij Architecten zijn al heel wat belletjes binnengekomen van geïnteresseerden. “Er zijn heel veel mensen die spontaan bellen”, vertelt architect Kees Draisma. “Er is heel veel animo, dit verkoopt zichzelf wel.”
De herontwikkeling van het watertorenplein en de watertoren zelf, heeft heel wat voeten in aarde gehad. Jaren werd er in de Zandvoortse politiek gediscussieerd over wat er met het plein en de watertoren moest gebeuren. Wethouders sneuvelden en vorig jaar liep het project nog vertraging op, vanwege onenigheid over de grondprijs. Maar nu eindelijk is het voorlopige ontwerp af en is de herontwikkeling van het kale plein en de watertoren in zicht.
Slechte staat
Bij de eerste inspectie van de watertoren voor de nieuwe plannen, bleek het pand in veel slechtere staat te verkeren dan gedacht. “We kwamen van de ene tegenvaller in de volgende tegenvaller”, zo vertelt Draisma. Het metselwerk blijkt in embarmelijke staat te verkeren en de stenen zijn veel te zacht.
Om de toren nieuw leven in te kunnen blazen, moet het oude metselwerk verwijderd worden. De hele buitenkant krijgt nieuwe raampartijen en nieuwe stenen. Aangezien de toren qua weersomstandigheden veel te verduren krijgt, zal hier niet op bezuinigd worden. “Iedereen is het wel eens dat een duurdere steen wel een goed idee is.”
Tekst gaat verder onder de foto.
De toren wordt in de nieuwe plannen, zo’n tien procent groter. “We maken ‘m zestig centimeter breder aan elke kant en vier meter hoger. Zo creëeren we meer oppervlakte waardoor de omliggende panden wat lager kunnen worden en de kosten er wel uit kunnen. En de watertoren blijft vrijstaand.”
Appartementen
In de toren komen 14 verdiepingen en 12 appartementen. Op de bovenste drie verdiepingen komt één penthouse. “We maken inpandige balkons van ongeveer tien vierkante meter per stuk en ik denk ook wel met een raampartij”, vertelt Kees Draisma. “De toren staat vaak in de wind en dan is glas wel prettig.” In de toren komt ook een lift en een trappenhuis.
Gisteravond kregen buurtbewoners de kans om de plannen te bekijken en die reageerden overwegend positief. “Ze waren wel heel enthousiast en dat is voor Zandvoortse begrippen niet verkeerd”, lacht Draisma.
Naast de verbouwing van de watertoren worden er ook vier appartementencomplexen rondom de watertoren gebouwd en een ondergrondse parkeergarage. Hoeveel de plannen gaan kosten is nog niet met zekerheid te zeggen. De prijzen van bouwmaterialen variëren door de oorlog in de Oekraïne en het is volgens Draisma lastig om nu te zeggen waar het precies op uit zal komen. Het voorlopige ontwerp voor de toren is nu klaar, Springtij Architecten zal later dit jaar het definitieve ontwerp afronden en daarna een omgevingsvergunning indienen. “Als alles meezit dan hoop ik dat de verbouwing in april 2023 kan beginnen”, aldus Draisma.