Diverse Haarlemse musea trekken momenteel fors minder bezoekers door het coronavirus dan voor hun recente sluiting, zo blijkt uit navraag bij deze musea door Haarlem105.
Museum Haarlem
Onder andere Museum Haarlem, het stadsmuseum van Haarlem en Zuid-Kennemerland, heeft het aantal bezoekers sinds de corona-uitbraak in Nederland fors zien afnemen. Bezochten eerder per dag nog ongeveer 55 personen het museum, nu is dat nog maar een kwart van dat aantal, zo’n 10 tot 15 bezoekers. Het publiek bestaat met name uit oudere mensen en zij blijven nu, vanwege het virus, vaker thuis. Toch kan het museum voorlopig nog het hoofd boven water houden, zegt directeur Laura van der Weijden. Dat komt doordat de gemeente de huur van de instelling heeft opgeschort. Dat betekent niet dat het museum de huur helemaal niet meer hoeft te betalen, zegt Van der Weijden: “We hopen wel dat de gemeente, ook bij kleinere musea, de huur kwijtscheldt, anders eindigen we aan het einde van het jaar in de min.” De directeur doet een dringend beroep op de Haarlemmers: “Stap op je fiets en kom vooral naar de lokale musea!”
Molen ‘De Adriaan’
Ook in Molen ‘De Adriaan’ aan de Papentorenvest in de stad komen in deze coronatijd veel minder bezoekers dan daarvoor. Leiden de vrijwilligers van de molen normaal gesproken 12 mensen per half uur rond, nu zijn het er nog maar vier, een derde dus van het oorspronkelijke aantal. Dat heeft mede te maken met het feit dat er niet te veel personen tegelijk in het museum aanwezig mogen zijn, aldus coördinator Auke Herrema: “We moeten dan ook veel mensen teleurstellen.” Een ander probleem is dat overwegend vrijwilligers op leeftijd rondleidingen geven en dat zij nu meer thuis blijven, uit angst voor corona. “Wellicht betekent dit dat we straks niet meer elke dag open kunnen zijn. Het is wel afzien”, zegt Herrema. Desondanks is het voortbestaan van het museum niet direct in gevaar. Zo stopt de aanloop van bezoekers niet. “En we hebben nog wel wat vet op de botten.”
Voorzitter Jan-Willem Spanjer beaamt dit. Dat de molen niet meteen in financiële nood is, komt door een buffer van het museum, waarmee men de huur en elektriciteit kan betalen, zegt hij. Daarnaast scheelt het dat de molen geen betaalde krachten in dienst heeft.
Teylers Museum
Het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum in Haarlem, ziet op dit moment de helft minder bezoekers verschijnen dan voor de corona-uitbraak. Ook hier zijn het vooral de ouderen die wegblijven, zegt Michel Hommel, Hoofd Publiekszaken. “De vraag is hoe lang het duurt en hoe we het bezoekersvertrouwen kunnen terugwinnen.” Toch mag het Teylers over bezoekersaantallen niet echt klagen, aldus Hommel. Dat komt volgens hem doordat de huidige tentoonstelling over dinosaurussen veel gezinnen met kinderen trekt.
Financieel gezien kan het Teylers voorlopig even vooruit: de instelling heeft een geldbedrag gekregen van de overheid. Het is een tegemoetkoming voor de gemaakte kosten in de tijd waarin het museum dicht was en voor het feit dat minder mensen naar het Teylers kunnen komen. Hommel laat weten dat het moeilijk is om voorspellingen over de toekomst te doen: “Onze verwachting is dat het een aantal maanden duurt tot de toestand onder controle is. Maar als deze situatie het hele volgende jaar nog duurt, wordt het een probleem.”
‘Meer steun voor alle musea’
De landelijke Museumvereniging maakte vanmorgen bekend dat zo’n honderd Nederlandse musea verwachten dat ze nog hoogstens een jaar overeind kunnen blijven als er niet meer steun van de overheid op gang komt. Dat is gebleken uit een enquête van deze vereniging onder haar leden.
Het kabinet stelde dit voorjaar 300 miljoen euro extra beschikbaar voor de culturele sector. De vereniging noemt dat ‘waardevol’, maar benadrukt dat dit bedrag slechts ten goede komt aan een beperkt aantal culturele instellingen. De organisatie pleit daarom voor een ‘passender steunpakket’ voor alle musea.