Het is zaterdag 15 augustus 75 jaar geleden dat Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Voor een grote groep Nederlanders in toenmalig Nederlands-Indië was dit pas de bevrijding. De euforie was van korte duur omdat twee dagen later de Indonesiërs de onafhankelijkheid uitriepen en de zogenaamde Bersiap tijd aanbrak, waar de vrijheidsstrijders actief jacht maakten op mensen met Nederlands bloed. In de jaren erna werden de Indische-Nederlanders uit Indonesië verdreven. Het merendeel kwam in Nederland terecht, waar ze niet echt warm werden verwelkomd.
De herinneringen aan al deze gebeurtenissen spelen een grote rol op een dag als deze. In het zorgcomplex Lieflijk Indië in Haarlem wordt jaarlijks het einde van de oorlog herdacht. Dit jaar bijzonder om twee redenen: door de corona crisis is de viering zeer kleinschalig gehouden – de meeste bewoners zijn op hoge leeftijd, en er wordt bij de 75e viering een gedenksteen onthuld door de burgemeester.
De sfeer is zeer ontspannen en gemoedelijk. Onder het genot van spekkoek komen ook de herinneringen boven en worden vrijgevig gedeeld.
Luister de reportage van verslaggever Quirijn de Lang over de herdenking in Haarlem.
Klik op een foto voor grotere weergave