“Het kraakt en het piept in het Spaarne Gasthuis. Daar ben ik heel eerlijk over”, zegt bestuursvoorzitter Ivo van Schaik tegen Haarlem105. Dat komt door de stijging van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis.
Verdubbeling
Het Spaarne Gasthuis zag het totaal aantal patiënten met corona -zowel in de kliniek als op de Intensive Care- in een kleine twee weken meer dan verdubbelen. Het ziet ernaar uit dat er in de komende weken opnieuw een verdubbeling zal zijn, aldus Van Schaik. Dat betekent dat er meer zorgmedewerkers op de corona-afdelingen moeten gaan werken; dit heeft weer gevolgen voor de reguliere zorg. “We zullen er alles aan doen om de noodzakelijke zorg en de spoedzorg door te laten gaan. We blijven roepen: ‘als je iets hebt, kom wel naar het ziekenhuis, stel het niet uit.’ Maar sommige dingen die wat minder spoedeisend zijn, zullen wat langer moeten wachten.”
“Het onmogelijke is niet mogelijk”
In maart is het ziekenhuis vrij rigoureus met de reguliere zorg gestopt. Dat zal nu niet meer gebeuren, verzekert Van Schaik. “We willen niet hetzelfde pad bewandelen.” Maar wat als er te veel coronapatiënten bij komen? “Dan zullen we in kleine stapjes de reguliere zorg proberen af te schalen. Het onmogelijke is niet mogelijk. De balans zal verschuiven naar de coronapatiënten, om die te gaan helpen. Dat is onherroepelijk.”
Het ziekenhuis is weer begonnen met de crisisorganisatie. “We volgen de ontwikkelingen kort op de bal, zodat we zoveel mogelijk mensen zo adequaat mogelijk kunnen helpen.”
Mondkapjesplicht
Ondertussen zorgt het Spaarne Gasthuis ervoor dat de situatie binnen in de gebouwen zo veilig mogelijk is. Zo heeft het ziekenhuis afgelopen vrijdag een mondkapjesplicht ingevoerd voor patiënten en bezoekers. Zij moeten, voordat ze het pand binnengaan, een mondmasker op hebben. Wat zijn de eerste ervaringen? “Veel mensen snappen dat de mondkapjes nodig zijn en houden zich eraan, ondanks het feit dat ze het misschien niet allemaal prettig vinden.” Ook het personeel moet beschermingsmiddelen dragen: medische mondkapjes of ‘face shields’ (gezichtsmaskers van plexiglas). Verder is er een gezondheidscheck bij de ingang. “We vragen mensen of ze klachten hebben en of ze uit een risicogebied komen.”