Het tweede persmoment werd dinsdagavond op de televisie uitgezonden. Minister-president Mark Rutte en de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge lieten daarin weten dat ze op dit moment de huidige maatregelen afdoende vinden. “Maar alle scenario’s liggen op tafel en worden doorgerekend, ook een totale lockdown”, aldus Rutte. Verslaggever Albert de Gelder van Haarlem105 sprak afgelopen vrijdag met de burgemeester van Haarlem Jos Wienen en hij vroeg hem hoe het er in Haarlem voorstaat.
De tweede golf komt er aan, is er eigenlijk al. Hoe staat het ervoor in Haarlem?
“Net als in heel Nederland, je ziet dat het niet goed gaat. Eigenlijk zagen we dit vanaf augustus al ontwikkelen. We hebben in het voorjaar een eerste golf gehad, daar is met een hele strakke aanpak, de lockdown, is dat teruggedrongen. Aan het einde van het voorjaar in juni, juli zaten we op een laag niveau. Maar in juli begon het te stijgen, in augustus zette dat door, in september ging het sneller, en eigenlijk weten we dan hoe het loopt.”
“Als het dan niet lukt om zich beter aan de regels te houden, dan gaat de ziekte weer heel snel om zich heen grijpen.”
“Dat is precies wat er gebeurd is. We waren toch te makkelijk geworden met elkaar, denk ik, als samenleving. En nu zitten we er midden in. Alleen al in Haarlem zie je dat we op honderd nieuwe zieke gevallen per dag zitten. Dus elke dag zijn er honderd mensen die ziek worden, de ene dag ietsje meer, de andere dag ietsje minder. Dat is een veel te groot aantal en dat gaat alleen maar oplopen als we niets doen. Dus de maatregelen zijn weer veel strenger geworden. We zien nog niet zo heel veel effect.”
“Ik denk echt dat het goed is dat mensen zich realiseren: het gaat er niet om dat je je precies aan de regeltjes van de overheid houdt, het gaat er om dat we er met elkaar voor zorgen dat deze ziekte niet verder om zich kan grijpen.”
“Het is onder andere voor de mensen die het treft, degenen die ziek worden en er last van hebben, is het echt een hele nare ziekte. Ik weet dat er ook mensen zijn bij wie het meevalt, maar er zijn ook mensen bij wie het heel heftig binnenkomt. Er zijn mensen die eraan overlijden, de ziekenhuizen liggen vol en de reguliere zorg komt in het gedrang.”
“Daarnaast de maatregelen die er genomen worden, maken ook dat heel veel bedrijven geen inkomsten meer hebben. Restaurants zijn gesloten, cafés zijn gesloten en dat is een ramp voor die ondernemers.”
“We moeten met elkaar zo snel mogelijk die ziekte weer terugdringen, zodat we weer meer mogelijkheden hebben om gewoon te leven.”
Hoe zit het met de ambtenaren binnen het gemeentebestuur? Heeft daar de ziekte ook vat gehad?
“Zo nu en dan is er ook een ambtenaar die ziek is of ziekteverschijnselen heeft en dus in quarantaine is. In de gemeenteraad is er een raadslid, die waarschijnlijk corona had en dus in quarantaine was. ”
“Het treft iedereen dus het komt ook bij ambtenaren en raadsleden voor.”
De teststraat, hoe staat het ermee?
“De teststraat heeft een hele tijd bij de sporthal gefunctioneerd, maar nu wordt er een nieuwe plek ingericht in de Waarderpolder. We gaan de winter in en dan was die andere locatie minder geschikt. De nieuwe locatie wordt uitgebreid gecommuniceerd om ervoor te zorgen dat we voldoende kunnen testen: dus we moeten een goede plek hebben. Tweede is dat er voldoende laboratoria capaciteit moet zijn om die testen snel te analyseren en daar wordt hard aan gewerkt.”