De gemeente Haarlem heeft de zogenoemde ‘wijkraadsverordening’ aangepast. Daarin staan alle regels voor de wijkraden. De grootste verandering is dat voortaan niet alle wijken meer automatisch subsidie krijgen om de belangen van bewoners en ondernemers te behartigen. Alleen de wijken met een wijkraad ontvangen deze subsidie straks nog, zo is de bedoeling. Het gaat hier om een nieuw ontwerp voor de verordening; belanghebbenden kunnen vanaf nu aan de gemeente laten weten wat ze hiervan vinden.
Wijken zonder wijkraden zullen, als ze toch subsidie willen krijgen, een wijkraad moeten oprichten, schrijft de gemeente. In het nieuwe jaar krijgt zo’n raad dan ook subsidie om de belangen van de buurt te kunnen behartigen.
Haarlem was de eerste Nederlandse stad met wijkraden, meldt de gemeente. De Leidsebuurt was de eerste wijk in de stad die een wijkraad kreeg; de eerste wijkraadsverordening is geschreven in 1974.
Volgens de gemeente is de nieuwste wijkraadsverordening duidelijker dan de voorgaande. Er is bijvoorbeeld op een heldere manier beschreven hoe bewoners een wijkraad kunnen oprichten. Ook staat er meer in de verordening over de gebiedswethouders.