Erfgoedvereniging Heemschut heeft bij de gemeente Haarlem bezwaar gemaakt tegen de plannen voor de sloop van een oud pand aan de Jansweg 25, omdat het om ‘eeuwenoud en waardevol erfgoed’ gaat, aldus de vereniging. In de loop van de jaren heeft het gebouw veel verschillende functies gehad; op het laatst was er op de begane grond een café gevestigd.
Het hoekpand is voor het grootste deel gebouwd rond 1830, maar sommige delen ervan dateren uit de achttiende eeuw en mogelijk zelfs uit de zeventiende eeuw, waaronder schouwen en balken, vertelt Peter Koppen van Heemschut aan Haarlem105. Onder het pand zouden bovendien funderingen te vinden zijn uit de zestiende eeuw.
Hoge monumentwaarde
Een extern bureau heeft, in opdracht van de gemeente, in 2018 bouwhistorisch onderzoek gedaan naar het gebouw. Maar liefst eenentwintig elementen in het pand hebben een ‘hoge of positieve monumentwaarde’, staat er in het rapport, waaronder het pand zelf, de gevels en het dak; het behoud daarvan zou ‘noodzakelijk dan wel wenselijk’ zijn. Heemschut stelt dan ook dat dit rapport feitelijk pleit voor het behoud van het hele pand.
“De gemeente gaat in tegen het eigen beleid”
De gemeente heeft zelf, volgens Heemschut, verschillende ‘beschermingsconstructies’ aan het pand toegekend, zodat het niet zomaar kan worden gesloopt. Zo hoort het bij het ‘Rijksbeschermd Stadsgezicht’. Ook valt het onder de ‘Dubbelbestemming archeologie’: met sloop en nieuwbouw kunnen ‘archeologische resten uit de late Middeleeuwen verstoord worden’. “Wij vinden dan ook dat de gemeente, door toestemming te geven voor de sloop, tegen het eigen beleid ingaat”, zegt Koppen.
Nieuwbouw
Heemschut stelt verder dat er nergens een rapportage te vinden is, waarin beschreven staat waarom de gemeente de sloop nu toch wil toestaan, ondanks het advies van het externe bureau en de eigen ‘beschermingscontructies’. De eigenaar wil op de plek van het oude pand een gebouw laten bouwen dat veel groter is: het zal vier verdiepingen hebben in plaats van twee. “Wij vinden dat de winkels en woningen, die de eigenaar op het oog heeft, ook prima in het huidige pand kunnen komen. Alleen kunnen er dan minder woningen in, want dit pand is kleiner.” Heemschut zegt verder dat het gebouw slecht oogt, maar dat herstel goed mogelijk is.
Het bezwaar dat Heemschut nu heeft ingediend, wordt door een onafhankelijke commissie behandeld. De vereniging kan hierbij nogmaals aangeven waarom het belangrijk zou zijn om dit pand niet te slopen. Vervolgens brengt de commissie een advies uit aan het College van B en W.