Volkstuindersvereniging Zonder Werken Niets (ZWN) zit er maar flink mee in zijn maag. Na zware regenval hebben de tuinders vaak last van natte sokken omdat het oude gemaal op het terrein niet voldoende werkt. Wat ook niet meewerkt, is dat het gebied 2 meter onder NAP ligt en dat de beschoeiingen echt toe zijn aan vervanging.
In het item hierboven wordt beweerd dat het terrein 6 meter onder NAP ligt. Dat is niet juist en moet ‘2 meter onder NAP’ zijn.
Voorzitter Jan Levers komt even kijken hoe het ervoor staat met het water. “Eerst was het nog veel erger. Sommige mensen hadden wel vijftien centimeter water in hun tuinhuisje”, vertelt Levers.
Over de vraag wie er precies verantwoordelijk is voor het oplossen van de wateroverlast is hij helder. “Wij huren dit complex van de gemeente Haarlem, maar zij hebben de zorg over het gemaal. Als jij een huis huurt en je dak is lek dan gaat de huisbaas het dak toch ook repareren?”
Gesprekken
De tuindersvereniging en de gemeente zijn volop in gesprek. “We hebben goed contact met de afdeling gronden van de gemeente Haarlem. Het probleem is alleen dat die afdeling enkel kennis heeft van gronden, en dus niet van slootjes en water.”
De gemeente bevestigt dat er met de vereniging wordt gesproken, in de hoop snel een oplossing te kunnen vinden. Een woordvoerder laat aan NH weten: “De kwestie ligt onder onze aandacht. We zijn ermee bezig.”
Het gemaal is de vereniging al jaren een doorn in het oog. “Het is”, zo stelt Levers, “ook nog eens zo dat de gemeente het onderhoud van het gemaal aan BAM heeft uitbesteed. Zij zitten in Driebergen. Dus als er eens een alarm kwam of we hadden problemen dan staan ze niet meteen hier op de stoep. Daar duurde wel eens een paar dagen.”
20 jaar
Het ziet ernaar uit dat de problemen nu structureel worden opgelost. De verschillende verantwoordelijke afdelingen van de gemeente Haarlem hebben afgelopen weken overleg gehad om het gemaal te vervangen. En dat is nodig. “Ja, dat is wel nodig. Al twintig jaar hebben we af en toe dat het gemaal stuk gaat.”
De sloten en wateren rond de volkstuinen, waar het overige water in wordt gepompt, kampen ook met een probleem, ondervindt Arie Dekker die aan een zo’n sloot woont. “Ik heb het water hier nog nooit zo hoog zien staan”, zegt hij terwijl hij kijkt naar het water dat langs zijn tuin stroomt.
Tekst gaat door onder de foto.
Zowel Arie als Jan Levers zeggen dat de duikers (plekken onder een weg, waar water door kan stromen, red.) niet genoeg water meer door kunnen laten en dat ze aan vervanging toe zijn.
“Ik maak me zorgen over dit hoge water”, zegt Dekker. “Dit gebeurt een paar keer zonder dat het fout gaat en als het dan fout gaat, zeggen ze: had het maar gezegd. Dus vandaar dat ik vind dat een uiting van ongerustheid op zijn plek is.
Voorzitter Jan Levers maakt zich minder zorgen. Hij hoopt vooral dat het gemaal nu eindelijk wordt gerepareerd. “Ik heb daar zeker hoop op, hoop moet je altijd houden. Al ben ik wel bang dat het nog twee jaar gaat duren.”