Amsterdamse bravoure of het kabinet op scherp zetten? 220 basisscholen in Amsterdam gaan sowieso fysiek onderwijs geven aan hun groepen 8 na de kerstvakantie. Dat zou tegen de lijn van het kabinet kunnen zijn, die op 3 januari beslist of de scholen open mogen. Haarlemse scholen zijn minder tegendraads en willen niet op de zaken vooruit lopen.
Maarten Stuifbergen, voorzitter van het college van bestuur bij Stopoz, een overkoepelende organisatie van meerdere basisscholen in de regio Zuid-Kennemerland, wil voorlopig afwachten. “Natuurlijk hopen we vurig dat we les kunnen geven”, zegt Stuifbergen. “Maar vooral willen we even rust. We hebben dan ook nog geen gesprekken gevoerd over wat we doen na 3 januari. We wachten rustig af.”
Het BBO, de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs, heeft de keuze gemaakt om sowieso fysiek onderwijs te geven. Omdat de achtstegroepers volgens hen, gezien de voorbereiding op de middelbare school en het feit dat het hun laatste basisschooljaar is, een bijzondere positie hebben.
Stuifbergen staat niet negatief tegenover de keuze van zijn Amsterdamse collega’s. “Het is mooi dat ze in Amsterdam op de zaken vooruit lopen. Enerzijds begrijp ik hun keuze, maar je moet ook rekening houden dat coronacijfers tegenvallen. Dan moet je wel dichtblijven als dat nodig is.”
Marten Elkerbout, bestuurder van stichting Spaarnesant waar verschillende basisscholen in de regio Haarlem onder vallen, vindt het niet zo verstandig om af te wijken van de overheidslijnen. “Al zouden wij heel graag opengaan”, vertelt Elkerbout. “Wij volgen altijd de lijn van het kabinet, ook om te voorkomen dat je in discussie raakt.”
Leerkrachten
Manon van Zalen, intern begeleider OBS de Piramide, heeft op haar basisschool nog geen signalen opgevangen dat de schoolbel sowieso zal luiden na de kerstvakantie zoals in Amsterdam. “Ik durf niet te zeggen of wij hetzelfde zouden doen, dat komt ook omdat ik niet weet hoe de leerkrachten er tegenover staan.”
De kans bestaat ook dat leraren helemaal geen les willen geven als dat eigenlijk tegen het advies van het kabinet is. Volgens Van Zalen is het wel goed mogelijk om open te gaan. “Maandag en donderdag kwam de ene klassenhelft. Dinsdag en vrijdag was de andere helft aan de beurt. Wij hadden het goed geregeld en er ware nauwelijks besmettingen. Maar als we toch dicht moeten, gaan we dicht. Dat snappen we.”