In Haarlem worden volgende maand ‘struikelstenen’ neergelegd voor de huizen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verdreven of vermoord door de nazi’s. De gemeente draagt 50.000 euro hier aan bij en daar is Stichting Struikelstenen Haarlem erg blij mee. “Het is heel fijn hoe de gemeente heeft meegewerkt want het is belangrijk om dit samen met de stad te doen”, zo laat een woordvoerder weten.
Ook in andere steden liggen al struikelstenen, zoals Amsterdam, Alkmaar, Enkhuizen en Amstelveen. Het idee komt oorspronkelijk van de Duitser Gunter Demnig. De stenen staan symbool voor alle Joden, Sinti en Roma die zijn afgevoerd naar concentratiekampen, zijn verdreven uit hun huizen of vermoord en geen graf hebben.
In Haarlem liggen al enkele struikelstenen, maar Stichting Struikelstenen Haarlem is blij dat er nu meer ‘kleine gedenktekens’ komen om de omgekomen Haarlemmers te gedenken en te eren. “De Haarlemse oorlogsgeschiedenis is niet mis. We zijn er dik twee jaar mee bezig geweest om dit voor te bereiden en fijn dat we de geschiedenis nu zichtbaar kunnen maken”, aldus de woordvoerder. De stichting heeft historisch onderzoek gedaan om uiteindelijk te kunnen bepalen waar de nieuwe struikelstenen moeten komen. “We hebben ook contact gehad met nabestaanden en huidige bewoners, want alle betrokkenen moeten op de hoogte zijn.”
Joods erfgoed
De gemeente Haarlem stemde eerder dit jaar al in met het inrichten van het oude Joods Gemeentegebouw als cultureel centrum en daarnaast nam de gemeente ook het onderhoud van de Joodse begraafplaats aan de Amsterdamse vaart over. De gemeente laat hiermee zien zich bewust te zijn van de enorme Joodse gemeenschap in Haarlem van voor de oorlog en vindt het belangrijk om het erfgoed te behouden.
Het doel is om op 3 maart 18 struikelstenen te leggen, in bijzijn van burgemeester Wienen. Op 14 april hoopt de stichting 34 extra stenen te leggen, dan zal Demnig overkomen uit Duitsland en samen met Wienen aanwezig zijn.
In totaal zullen in de komende tien jaar ongeveer 750 struikelstenen in Haarlem worden gelegd.