Omwonenden van de Kohnstammlaan in Heemstede worstelen momenteel met een lastig dilemma. Aan de ene kant willen ze gevluchte Oekraïense gezinnen met open armen ontvangen, maar ze willen ook erg graag hun geliefde ‘bloemenheuvel’ in de buurt behouden. De gemeente heeft het stuk groen namelijk uitgekozen om daar acht tijdelijke noodwoningen voor Oekraïense vluchtelingen neer te zetten.
Nu oogt de groene heuvel aan de rand van Heemstede, langs de Leidsevaart, als een ‘gewoon’ grasveld met een paar bomen. Maar in mei is dat wel anders. Buurtbewoners proberen er ieder jaar weer wat moois van te maken. “Het is hier dan één grote bloemenzee. Iedereen vindt het prachtig, voorbijgangers stoppen vaak en maken er foto’s van”, vertelt een trotse buurtbewoonster Annemarie van der Starre. Ook de bijen en hommels doen er hun voordeel mee.
Tekst gaat verder na de foto
Het was voor de buurt daarom even slikken toen de gemeente bekend maakte dat er binnenkort acht noodwoningen op het stuk groen worden geplaatst. Het is een praktische locatie, waar bijvoorbeeld snel nutsvoorzieningen aangelegd kunnen worden.
Omwonende Imke Ridder stuurde samen met een groepje buren een brief naar de gemeente, met de vraag of er toch niet beter naar een alternatieve locatie kan worden gekeken in de buurt. “We willen héél graag noodopvang in de wijk aanbieden, we staan allemaal klaar voor de vluchtelingen. Maar waarom moet het nou net op één van de weinige stukjes groen in de wijk?”
Ze hebben de gemeente gevraagd om ook te kijken naar het naastgelegen parkeerterrein. “Of even verderop, in de Scholtenlaan, daar is een nog groter parkeerterrein waar nauwelijks gebruik van wordt gemaakt.”
Ridder denkt dat de gemeente vooral op plattegronden heeft gekeken om geschikte locaties te zoeken. “Ik snap dat het vanuit de lucht eruit ziet als een ideale locatie, het lijkt helemaal plat. Maar in de praktijk is het heuvelachtig en bovendien is het voor de buurt ook een natuurlijke barrière tegen het verkeers- en treingeluiden.” Daar blijft weinig meer van over, als er eenmaal gegraven gaat worden, vrezen ze. ”
Ook maken ze zich zorgen over de veiligheid. Achter het groen ligt namelijk de Leidsevaart en de buurt vraagt zich af hoe zwemvaardig de Oekraïeners zijn.
Wethouder Annelies van der Have heeft, op initiatief van D66, beloofd om te onderzoeken of de noodwoningen eventueel deels op het naastgelegen parkeerterrein geplaatst kunnen worden. Dat zal dan wel ten koste gaan van het aantal parkeerplekken, maar buurtbewoners geven aan dat die toch nooit vol staan.
Meer noodwoningen bij sportpark
Op de grote parkeerplaats aan de Sportparklaan in Heemstede komen 22 noodwoningen te staan. De sportclubs en omwonenden wachten daar geduldig op wat komen gaat. Ook zij staan klaar om de vluchtelingen te helpen, zo blijkt.
Tekst loopt door na de foto.
Judith Woithe werkt bij fysiotherapiepraktijk Nieuw Groenendaal aan de Sportparklaan. Op de parkeerplaatsen voor de deur van de praktijk komen de noodwoningen voor de Oekraïense vluchtelingen straks te staan. “Ze zijn van harte welkom, geen probleem. Er sporten nu ook al twee jonge vluchtelingen uit Kiev bij ons, een jongen en een meisje. Ik vind het fantastisch dat het zo georganiseerd kan worden.”
Over eventuele parkeerproblemen maakt Woithe zich totaal geen zorgen. “Ze kunnen ook op de Sportparklaan parkeren of met de e-bike hierheen komen. Voor de mensen die slecht ter been zijn vinden we wel een oplossing.”
Meer parkeerdrukte in de buurt
Ook leden van zwembad Groenendaal, tennisclub HBC en hockeyclub MHC Alliance maken gebruik van het parkeerterrein. Vooral op zaterdagen kan het er erg druk zijn. Bij de hockeyclub verwachten ze dat het daarom in de omliggende buurten wel wat drukker kan gaan worden met zoekende automobilisten.
“We zullen ouders en spelers stimuleren nog meer de fiets te pakken, maar dat zal het parkeerprobleem niet oplossen, daar we ook te maken hebben met bezoekende teams voor wie de fiets geen alternatief is. De buurt zal dus zeker op drukke dagen meer overlast ervaren van geparkeerde auto’s. Ik hoop dat de gemeente ook kijkt naar mogelijkheden om die overlast te beperken”, aldus Daan Beekman, voorzitter van MHC Alliance. “Maar een tijdelijk parkeerprobleem weegt niet op tegen de duidelijk behoefte om opvanglocaties te kunnen aanbieden.”
Tekst loopt verder na de foto
Bezoekers van het sportpark kunnen volgens de gemeente ook parkeren op het parkeerterrein van het Oude Slot, even verderop. Een overbuurvrouw van het sportpark vraagt zich af waarom het niet wordt omgedraaid. “Voor de vluchtelingen is het toch juist beter om op een rustig parkeerterrein bij het Oude Slot te wonen dan voortdurend tussen de rijdende auto’s bij het sportpark?” Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat dat laatste niet mogelijk is, omdat het terrein bij het Oude Slot niet in eigendom van de gemeente is.
Naast de bovengenoemde locaties worden de Oekraïense vluchtelingen staks ook opgevangen in noodwoningen op de parkeerplaats achter het raadhuis en in verenigingsgebouw Princehof. Komende donderdagavond zal de gemeente de plannen verder toelichten tijdens een speciaal ingelaste bewonersbijeenkomst.