Het was soms nog een beetje zoeken voor Ineke Mok en Dineke Stam die de Fietstocht Sporen van Slavernij in en rond Haarlem hebben ontwikkeld. Morgen kan je de route onder leiding van gidsen voor het eerst volgen en kom je langs achttien panden die te maken hebben gehad met het slavernijverleden.
Het is geen toeval dat de fietstocht wordt gereden op 17 augustus. Op die dag wordt op Curaçao de opstand van tot slaaf gemaakten, onder leiding van Tula, van 1795 herdacht.
Opstand
“Die opstand is toen helaas helemaal mislukt”, zegt organisator van de fietstocht Ineke Mok. “Maar die datum is belangrijk in de koloniale geschiedenis, zeker voor de mensen op Curaçao. Daar was in 1795 de opstand waar heel veel mensen aan hebben meegedaan en die uiteindelijk in de pan is gehakt.”
De opstand van Tula is zeker niet de enige geweest, ook in de andere landen zijn tot slaaf slaven in opstand gekomen. Toch is er voor de opstand in Curaçao gekozen.
Curaçao
“Dit was een opstand die niet eens zo lang geleden plaatsvond”, vervolgt Mok. “En het ontstond in een tijd dat de Fransen al bezig waren slavernij af te schaffen. We willen met deze datum ook benadrukken wat er allemaal op Curaçao gebeurde. De meeste mensen denken toch aan Suriname als het gaat om de slavernij, maar het was op Curaçao helaas niet anders.”
Fietstocht
De fietstocht en het bijbehorende boek, dat later dit jaar uitkomt, zijn een vervolg op een project van Mok en Stam uit 2013. Toen deden zij voor het eerst onderzoek naar sporen van slavernij in Haarlem.
“We hadden toen drie maanden om te kijken of er sporen zijn in de stad van de slavernij. Die vonden we toen al snel. Dat is uiteindelijk een boek en wandeling geworden geworden langs sporen van Slavernij in het centrum van Haarlem”, aldus Mok.
De fietsroute brengt je langs zo’n achttien plekken, maar dat hadden er volgens Mok veel meer kunnen zijn. Woensdag wordt de route voor het eerst gefietst. Daar zijn ook de Gidsen Maya Mutlu en Yoshina Davelaar bij aanwezig. Na woensdag kan je de tocht ook zelf doen via de website van het Noord-Hollands archief, en de tocht komt ook in het boek te staan.