Aankomende week start op dertien verschillende scholen in Bloemendaal weer ‘Raadslid in de klas’. Bloemendaalse raadsleden bezoeken dan de scholen en vertellen leerlingen over het hoe en waarom zij in de politiek zijn beland en wat hun rol is in de gemeenteraad. Burgemeester Elbert Roest vertelt live in de studio bij Haarlem105 meer over dit project.
“Het is een fantastisch initiatief dat gedragen wordt door oud-raadslid André Burger, die hier jaren geleden mee begonnen is. En met veel verve door de jaren heen veel raadsleden meegenomen heeft om dit project vorm te geven”, vertelt de burgemeester enthousiast.
Kijk hier het hele interview terug met burgemeester Elbert Roest. Tekst loopt door onder video.
Het doel van het project is om kinderen al vroeg in het leven kennis te laten maken met democratie. Kinderen leren om te gaan met principes als ‘de meeste stemmen gelden’, maar ook om rekening te houden met minderheden. “Dat je altijd met elkaar in gesprek blijft ook al ben je het niet met elkaar eens. En elkaar altijd met respect behandelt”, legt Roest uit.
“Meestal leg ik uit dat ik toch ook een soort juf ben, maar dan binnen de gemeenteraad”
Elbert Roest, burgemeester van Bloemendaal
Op school krijgen de leerlingen een eerste kennismaking met de lokale politiek, later volgt ook nog een bezoek aan het raadhuis. In de raadszaal gaan ze met elkaar in debat en nemen de leerlingen een kijkje in de kamers van de burgemeester en de wethouders. “Een hilarisch moment is altijd het sluiten van een huwelijk tussen een paar leerlingen.”
Bijna alle partijen uit de Bloemendaalse raad doen mee. “Een enkeling is geen voorstander van het project”, zegt Roest. Op de vraag welke partij niet mee doet, antwoordt de burgemeester dat de fractie van Hart voor Bloemendaal geen voorstander is van ‘Raadslid in de klas’. “De fractievoorzitter (Marielys Roos, red.) heeft dat ook toegelicht. Zij vindt dat kinderen in die leeftijdscategorie nog lekker buiten moeten spelen en dat je die niet moet belasten met grote mensen problemen, als ik het even in mijn eigen woorden probeer te zeggen”, legt de burgemeester uit.
Besluitvorming
Raadsleden steken er heel veel tijd in, vertelt de burgervader. “Zij moeten een dagdeel op de scholen zijn om de kinderen te begeleiden. Ze vertellen de kinderen hoe de politiek werkt, wat de gemeenteraad is en wat de wethouders en de burgemeester doen.” Ook wordt uitgelegd hoe besluitvorming tot stand komt. “Als ik op mijn kamer ben als ze langs komen dan stellen ze allemaal vragen, zoals ‘wat doet u eigenlijk?’. Meestal leg ik uit dat ik toch een soort juf ben, maar dan binnen de gemeenteraad”, zegt Roest.
“Als je het er maar over hebt met elkaar. Dat is de kern van democratie. Blijf met elkaar praten en in verbinding.”
Elbert Roest
Een burgemeester ziet er op toe dat er rust en orde is tijdens de raadsvergaderingen en dat mensen niet door elkaar spreken. “Dat zijn allemaal principes als: laat de ander uitspreken, luister naar de ander en reageer op wat die zegt. Want als je met elkaar echt het goede gesprek voert, dan kun je ook betere besluiten nemen”, is de overtuiging van de Bloemendaalse burgemeester.
Toch blijft het niet altijd gemoedelijk in de raad. Soms kan er zelfs ruzie ontstaan. “Er zijn verschillen in opvatting, er zijn verschillen in overtuiging en er zijn verschillen in emotie. Opvattingen kun je wel uitleggen, overtuigen is: ‘ik zou eigenlijk willen dat we met deze of een andere manier met elkaar omgaan’. Emotie is: je kunt ook boos worden en driftig en hoe ga je daar dan weer mee om.” Geen makkelijke kwesties, maar Roest probeert het zo goed mogelijk uit te leggen aan de leerlingen. “Als je het er maar over hebt met elkaar. Dat is de kern van democratie. Blijf met elkaar praten en in verbinding,” adviseert de burgervader.
Kinderburgemeester
Burgemeester Roest vertelt dat de gemeenteraad het initiatief heeft genomen om een kinderburgemeester te benoemen. Het idee erachter is dat de kinderburgemeester zichtbaar maakt dat kinderen ook met politiek bezig zijn. Met ingang van volgend jaar krijgt Bloemendaal zijn eerste kinderburgemeester.
“Politiek kan verschrikkelijk leuk zijn als je samen bezig bent om je schouders te zetten onder een project dat je wilt realiseren”
Elbert Roest
De vraagstukken die op dit moment op de politiek afkomen zijn groot. Energie, klimaat, oorlog, en inkomen. “Je wilt van kinderen geen sombere wezens maken natuurlijk”, maar Roest weet uit ervaring dat ‘Raadslid in de klas’ op een optimistische en speelse manier kan. “Politiek kan verschrikkelijk leuk zijn als je samen bezig bent om je schouders te zetten onder een project dat je wilt realiseren,” besluit de burgemeester.
Dinsdag 13 september om 08.30 ’s ochtends trapt Burgemeester Roest het project ‘Raadslid in de klas’ af in de Josephschool. Het project duurt enkele weken.