Er komen 140 jongerenwoningen bij aan het Spaarne. Ernst van der Meijde, ontwikkelaar van dit bouwproject, vertelt tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag over de toekomstige jongerenhuisvesting. “Wij proberen in ieder geval toch op deze manier ons steentje bij te dragen aan meer betaalbare woningen.”
Het plan komt van de 1828 Groep. Dit is een groep van vastgoedontwikkelaars die het doel hebben om nieuwe betaalbare woningen voor jongeren tussen de 18 en 28 te bouwen. “Ik denk dat het voor gemeentes ontzettend belangrijk is om jongeren te behouden. Op deze manier kan dat”, vertelt Van der Meijde.
Luister hieronder het hele gesprek met Van Der Meijde terug. Tekst loop door onder fragment.
Op 8 september is de overeenkomst getekend met de gemeente Haarlem om te starten met de bouw van de woningen aan de Spaarndamseweg. Nu staat op die plek nog een oud transformatorstation. De projectontwikkelaar heeft het gebouw een aantal jaar terug gekocht, omdat het volgens hen de perfecte plek is voor appartementen. “In onze beleving een hele mooie plek om een gebouw aan het water te maken”, aldus Van der Meijde.
Co-living
“Het is een ‘co-living’ concept, dat wil zeggen dat we relatief kleine wooneenheden maken, van 25 tot 50 vierkante meter”, vervolgt de projectontwikkelaar. Het plan is om zelfstandige een- of tweepersoonswoningen te combineren met gedeelde faciliteiten. “Zo kunnen we de woningen betaalbaar houden.”
Er zijn volgens de vastgoedontwikkelaar wel een paar afspraken waar de toekomstige bewoners rekening mee moeten houden. “Ze mogen 5 jaar huren, onder de voorwaarde dat na 5 jaar de woning opnieuw ter beschikking wordt gesteld.” Dat komt door regelgeving van de overheid. De gedachte is dat dan ook andere jongeren een kans krijgen om een woning te vinden. Na 5 jaar moeten ze dan wel zelf op zoek gaan naar een nieuwe woning. “Het enige voordeel wat je dan hebt is dat je in ieder geval woonduur hebt opgebouwd, die staan er dan bij een wooncorporatie een stukje beter voor.”
De 1828 groep is van plan om dit soort huisvesting ook te ontwikkelen in de rest van het land. Zo zijn ze ook bezig om in Santpoort-Noord rond de 200 soortgelijke woningen te bouwen.
Cruciaal beroep
Voor jongeren die werken in het Spaarne Gasthuis geldt een voorrangsregeling. 15 tot 20 van de woningen worden gereserveerd voor hen.
Het duurt wel nog even voordat het gebouw er daadwerkelijk staat, vertelt Van der Meijde. “Je moet veel stappen zetten voordat je daadwerkelijk een bouwvergunning hebt. Voordat het zover is zal het wel medio 2023 zijn”. Daarna kan het bouwen dan toch écht beginnen. De verwachting is dat dit zo’n ander half jaar gaat duren.