Steeds minder starterswoningen worden verkocht aan investeerders, sinds de regels hierover zijn aangescherpt. Die nieuwe wetgeving lijkt dus te werken. “In 4 jaar tijd is het aantal investeerders in Haarlem afgenomen van 11% in 2019 naar 3,7% in 2022. In absolute aantallen betekent het dat er dit jaar, tot nu toe, 47 woningen aan beleggers zijn verkocht”, vertelt makelaar Steven Lagerweij in het radioprogramma Haarlem Vandaag.
Volgens Lagerweij zijn de beleggers niet zozeer het probleem, maar moet er vooral veel huizen worden bijgebouwd. Er zijn in Nederland de afgelopen jaren te weinig woningen gebouwd, mede door teveel regelgeving, stelt de Haarlemse makelaar. Als oplossing is nu gekeken naar het weren van investeerders en beleggers van de woningmarkt, “Dat is nu het nieuws, dat is redelijk gelukt”, constateert Lagerweij.
Luister het hele gesprek hier terug.
“Het afgelopen jaar merk je dat het aan het kantelen is dus dat we
naar een normale woningmarkt toe gaan”Steven Lagerweij, algemeen directeur Hoekstra en Van Eck Makelaars Haarlem
De afgelopen jaren was het moeilijk om überhaupt een woning te kunnen bezichtigen. Prijzen stegen met tien tot twintig procent per jaar en op zo’n 90 procent van de woningen werd overboden, legt de Lagerweij uit. “Het afgelopen jaar merk je dat het aan het kantelen is dus dat we naar een normale woningmarkt toe gaan. Dat is een hele grote verandering met wat we de afgelopen jaren gewend zijn.”
Middenhuur onder druk
Toch heeft het uitsluiten van beleggers ook nadelen, zegt Lagerweij. In Haarlem mogen huizen met een WOZ-waarde tot 389.000 euro niet meer mogen worden verkocht aan beleggers. Dat is nu goed nieuws voor starters. “Maar aan de andere kant betekent het dat er minder beleggers zijn die dit soort woningen opkopen en dat betekent dat die woningen ook niet verhuurd kunnen worden”, waarschuwt Lagerweij. “De verwachting is dat de middenhuur de komende jaren onder druk komt te staan. Zo heeft elk voordeel ook z’n nadeel.“
“Het is wat aan het normaliseren. Het is wat gezonder aan het worden en wat meer
in evenwicht zou je kunnen zeggen. Gelukkig daar zijn we allemaal heel blij meer”Steven Lagerweij
Dat er meer vraag is van starters merkt Lagerweij, “Als je kijkt naar sommige woningen daar kwamen een half jaar of driekwart jaar geleden zo’n 50 mensen op af. Nu komen daar wat minder mensen op af doordat de beleggers er niet meer zijn en dat betekent dat je als starter wat meer tijd en ruimte hebt om een woning te gaan bekijken en kopen.” Lagerwei besluit het gesprek met de conclusie: “Het is wat aan het normaliseren. Het is wat gezonder aan het worden en wat meer in evenwicht zou je kunnen zeggen. Gelukkig daar zijn we allemaal heel blij mee.”