Bijna 550 kinderen uit onze regio komen uit een gezin dat gedupeerd is door de toeslagenaffaire. In Zuid-Kennemerland zijn geen kinderen uit huis geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. Maar de kinderen worden wel geconfronteerd met de gevolgen van de affaire en de problemen van hun ouders. Het merendeel van hen woont in Haarlem (445) gevolgd door Bloemendaal (35) Heemstede (35) en Zandvoort (30), blijkt uit de woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS.
Vanaf 2015 tot juni dit jaar gaat het in heel Nederland om ruim 68.000 minderjarige kinderen. Bijna 2.100 van hen zijn uit huis geplaatst, eind juni waren 645 van hen nog steeds niet terug bij hun ouders.
Toeslagenaffaire
Door fouten bij de Belastingdienst zijn veel ouders in de problemen geraakt. Zij kregen ten onrechte boetes opgelegd nadat zij beschuldigd waren van fraude bij het ontvangen van kindertoeslag. Als gevolg daarvan kwamen de gezinnen in grote problemen. Mensen kregen schulden, verloren hun baan, moesten hun huis verkopen en in een aantal gevallen werden hun kinderen uit huis geplaatst. Dit is bekend geworden als de toeslagenaffaire.
Gevolgen
Deze affaire heeft grote gevolgen voor de kinderen in die gezinnen. Zij zien hun ouders lijden onder de valse beschuldigingen en de gevolgen die dit heeft. Er is veel stress en vaak is er ook weinig of geen geld om de noodzakelijke dingen te betalen. De gezinnen zitten al heel lang in de problemen.
Herstel
In 2020 is de overheid begonnen met het herstellen van wat verkeerd is gegaan. Daarvoor is de UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen) opgericht. Zij werken er hard aan om de problemen voor de gedupeerde ouders op te lossen en hun rechtsgevoel in de overheid te herstellen.