In Bloemendaal, Heemstede en Haarlem staan de meeste woningen met een laag energielabel. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur en Milieu. In deze gemeenten staan relatief veel vrijstaande, oude en grote huizen. “Vaak gebouwd in een tijd dat we nog goedkoop Nederlands gas hadden. Isolatie was dan niet echt noodzakelijk”, vertelt directeur Rob van Tilburg van Natuur en Milieu in het radioprogramma Haarlem Vandaag.
In heel Nederland zijn er zo’n 1,5 miljoen woningen met een energielabel E, F of G. Om een slecht geïsoleerde woning te verwarmen is veel gas nodig, niet alleen erg duur, maar de CO2 uitstoot daarvan is slecht voor het klimaat. De milieuorganisatie pleit daarom voor een verbod op de verhuur van dit soort woningen. “Zodat de verhuurder dat in gang moet zetten om dat te isoleren. En ook bij verkoop zou dan een energielabel hoger dan E moeten worden aangetoond, omdat je anders niet tot overdracht zou kunnen gaan.”
“Voor veel van dit soort woningen liggen maatregelen toch nog voor de hand”
Rob van Tilburg, directeur Stichting Natuur en Milieu
Al gaat het Van Tilburg niet alleen om wetgeving, benadrukt hij: “Belangrijker nu is dat voor vrijwel alle woningen een aantal basismaatregelen gewoon lonend zijn voor de bewoner. Die verdien je gewoon domweg terug met de hoge energieprijzen en je bewijst ook het milieu een dienst. Dus wij zouden zeggen: ‘Aan de slag!'”
Luister hieronder het gesprek terug. Tekst gaat verder onder het fragment
Ook zonder heel diep in de buidel te tasten zijn er al mogelijkheden om te isoleren, zegt Van Tilburg. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, driedubbelglas en vloerisolatie. Echt de basismaatregelen voor isolatie. Dan is onze ervaring dat ook dit soort simpele maatregelen al tot een enorme stap leidt.”
Of het haalbaar is? “Ik denk dat we het moeten gaan halen, we hebben geen keus”
Rob van Tilburg over de klimaatdoelen
Door de hoge prijzen van stroom en gas neemt de urgentie om te isoleren enorm toe, merkt ook Van Tilburg. “Met een slecht geïsoleerde woning stook je vooral de buitenlucht. Nu investeren loont, je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. En het mes snijdt aan twee kanten, want we hebben ook nog een grote opgave om klimaatsverandering tegen te gaan”, brengt hij in herinnering.
Het kabinet wil de verhuur van slecht geïsoleerde huizen na 2030 verbieden. Dat lijkt ver weg maar maar 1,5 miljoen woningen in zeven jaar tijd isoleren is een hele opgave. Of we het gaan halen? “Ik denk dat we het moeten gaan halen, we hebben geen keus. Als we kijken hoe erg klimaatveranderingen op dit moment de aarde raken en ook Nederland raakt, dan is het ook onze plicht om onze bijdrage als Nederland daaraan te gaan leveren”, stelt Van Tilburg. “En laten we niet vergeten je doet er jezelf ook een voordeel mee. Omdat je ook een betere woning en ook een comfortabeler woning krijgt en je woning ook in waarde stijgt.”
Advies
“Er zijn heel veel energieadviseurs die je kan uitnodigen om een energiescan te laten doen van je woning. Daarmee krijg je een plaatje van welke maatregelen het meeste effect hebben”, adviseert Van Tilburg. “Die maakt een energiescan van je woning, geeft duidelijk aan welke maatregel tot het meeste effect leidt en dan kun je heel snel daarmee aan de slag.”
“Zeker de wat meer eenvoudige maatregelen: spouwmuurisolatie, vloerisolatie en optimaal isolerend glas. Dat zijn maatregelen waarvoor je niet je hele woning hoeft te verbouwen en die al heel snel een behoorlijk fors effect hebben. Het komt jezelf ten goede en je helpt het klimaat ermee”, besluit Van Tilburg het gesprek.