Aan de kust kampen mensen vaker met huidkanker, in Schalkwijk hebben mensen (55%) vaker last van een mesothelioom, wat een kankersoort is veroorzaakt door asbest. In het centrum van Haarlem komt baarmoederhalskanker (38%) vaker voor.
Dit zijn enkele bevindingen die te zien zijn in de interactieve atlas van het Integraal Kankercentrum Nederland, die vanaf vandaag online te bekijken is. De atlas heeft geen voorspellende waarde maar vergelijkt cijfers over een periode tussen 2011 en 2020. In de regio Zuid-Kennemerland komt gemiddeld gezien iets meer kanker voor dan de rest van Nederland.
Kust grote boosdoener
Het valt op dat huidkanker in de Nederlandse kustgebieden vaker voorkomt. Hoofdonderzoeker en bedenker van de atlas Valery Lemmens zegt daarover tegen de NOS: “Het mooiste is als mensen in deze gebieden, dankzij onze atlas, bewuster rekening houden met de UV-straling. Dus je beter insmeren, een petje op en vaker de schaduw opzoeken als je het strand op gaat.”
Asbest
Daarnaast valt het op dat in Schalkwijk en Haarlem oost veel vaker mesothelioom voorkomt. De kanker die meestal veroorzaakt wordt door asbest laat een oude trend zien volgens het onderzoek. “Er zitten meestal tientallen jaren tussen de blootstelling aan asbest en de diagnose van een mesothelioom. Het aantal diagnoses komt dus voort uit blootstelling aan asbest enkele decennia geleden”, aldus de onderzoekers.
Tegenwoordig is de blootstelling aan asbest nihil, maar vroeger werd het veel in de bouw en vooral scheepsbouw gebruikt. “In de haven gebieden in Nederland, zoals IJmond, komt deze kanker dan ook vaker voor”, melden de onderzoekers.
Baarmoederhalskanker
In het centrum van Haarlem komt baarmoederhalskanker (38%) vaker voor dan in de rest van Nederland. De onderzoekers vinden daar een verklaring voor in het aantal deelname bij de bevolkingsonderzoeken. “In de stedelijke gebieden ligt het percentage dat mee doet aan het bevolkingsonderzoek lager. Met het onderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhals kanker worden opgespoord en behandeld”, concluderen de onderzoekers.