In coronatijd mochten veel ondernemers in de binnenstad van Haarlem hun terrassen uitbreiden, afgelopen oktober moest het worden teruggebracht naar de ‘oude’ afmetingen. Op aandringen van ondernemers beloofde de gemeente Haarlem te kijken of er op bepaalde plekken toch grotere terrassen mogelijk zijn. Begin deze week spraken gemeente, ondernemers en de wijkraad Binnenstad met elkaar. “Het feit dat de gemeente ons verzoek niet direct heeft weggewuifd en de desbetreffende ambtenaar er veel energie in heeft gestoken, geeft vertrouwen”, zegt Gijs Brands, voorzitter Koninklijke Horeca Haarlem tijdens Haarlem Vandaag.
Brands hoopt dat op een aantal plekken de mogelijkheid is om meer terrassen uit te zetten en te verruimen, zonder dat dat ten koste gaat van de toegankelijkheid, zo legt Brands uit. En met dat laatste snijdt de ondernemer direct het pijnpunt aan van de wijkraad Binnenstad heeft. Een van hun zorgen en argumenten is dat het centrum steeds voller wordt en je je als voetganger om steeds meer ‘obstakels’ heen moet manoeuvreren.
Luister hieronder het hele interview terug. Tekst gaat verder onder het fragment.
Volgens Brands zou het verruimen van terrassen op de Grote Markt, de Botermarkt en rond de molen De Adriaan kunnen zonder dat bewoners daar last van hebben. “Het is aan de ondernemer zelf of ze een vergunning aanvragen, maar dat ze in ieder geval de mogelijkheid daartoe hebben.”
“Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor hen, zeker met snel fietsverkeer en terrassen, misschien niet heel comfortabel kan voelen”
Gijs Brands, over de zorgen van (oudere) buurtbewoners ook het uitbreiden van terrassen
Hij is het wel eens met de gemeente dat op sommige plekken terrassen, of uitbreiding van terrassen, niet wenselijk is. “Langs Het Spaarne zijn drukke plekken, maar ook het Zijlvest is een hele drukke verkeersroute en daarin is de gemeente wat terughoudend.” Brands voegt toe dat hij vindt dat de gemeente haar standpunten goed heeft onderbouwd. “Volgens mij kon iedereen (horecaondernemers, red.) wat ik zo hoorde, ermee leven”, zegt Brands.
De Wijkraad Binnenstad ziet een aantal obstakels, zo gaven zij maandag tijdens het gesprek aan. Grotere terrassen die ten koste gaan van de openbare ruimte, opgestapelde stoelen tafels die buiten staan, maar ook grote fietsophopingen in het centrum, uitstallingen van winkeliers en rijden en parkeren waar het niet mag. Obstakels die deze bewoners zorgen baart.
“Uiteindelijk zijn we er allemaal bij gebaat dat de bewoners zich prettig voelen en dat de ondernemer op een prettige manier kan ondernemen”
Gijs Brands
“Ik zag afgelopen maandag een heel gevarieerd beeld van ondernemers, maar helaas miste ik een beetje de jonge bewoner van de binnenstad. Nu zag ik voornamelijk wat oudere bewoners van de binnenstad en ik kan me heel goed voorstellen dat het voor hen, zeker met snel fietsverkeer en terrassen, misschien niet heel comfortabel kan voelen. Dat begrijp ik wel”, zegt Brands, die zelf eigenaar is van café Van Beinum, dat aan het Klokhuisplein ligt.
Jongere bewoners
“Uiteindelijk zijn we er allemaal bij gebaat dat de bewoners zich prettig voelen en dat de ondernemer op een prettige manier kan ondernemen. Er moet goed naar beide partijen worden geluisterd. Elke bewoner is belangrijk, maar ik zou ook graag de stem van de jongere bewoners van de stad willen horen”, zegt Brands. “Die miste ik een beetje.”
De horeca-ondernemers horen voor 1 april wat de gemeente besluit, tot die tijd is het afwachten voor Brands. Hij heeft een goed gevoel overgehouden aan het gesprek. “Het gaf veel ondernemers een positief gevoel, hopelijk kunnen we nu snel doorpakken zodat het voor iedereen duidelijk is en dat ze kunnen schakelen waar mogelijk”, hoopt Brands.