Het waren een paar spannende uren voor achtstegroepers: op welke middelbare school uit hun top zeven zouden ze ingeloot zijn? Voor de aankomende brugklassers die het Kennemer Lyceum in Overveen bovenaan hun lijst hadden staan, had rector Bernicé van Staalduine goed nieuws: er was voor iedereen plek. Ook College Hageveld in Heemstede en het Stedelijk Gymnasium in Haarlem hebben niemand hoeven afwijzen, tot grote tevredenheid van de rectoren. Het Mendelcollege Lyceum moest wel loten, ook Sancta (Lyceum Sancta Maria) in Haarlem bleek dit jaar mateloos populair en heeft tientallen kinderen moeten teleurstellen. “Uitloten is en blijft vreselijk, het was een zwarte dag”, zegt rector Claasje Quadekker.
Op het Kennemer Lyceum vond voor het eerst in drie jaar tijd geen loting plaats, een hele andere situatie dan voorheen, toen de school in Overveen tientallen kinderen moest teleurstellen. Hoe het komt dat er dit jaar voor iedereen een plekje is, daar zijn ze zelf nog niet helemaal achter, zo vertelt Van Staalduine tijdens Haarlem Vandaag. “We hebben net als vorig jaar zes brugklassen, dus we hebben niets gedaan aan de capaciteit. Dus er hebben minder kinderen voor ons gekozen.”
Luister hieronder het radio interview terug met Bernicé van Staalduine. Tekst gaat verder onder het fragment
Volgens Van Staalduine kan dat laatste te maken hebben met het feit dat ze de afgelopen twee jaar hebben geloot op het Kennemer Lyceum en dat dit kinderen heeft afgeschrikt om de school op de eerste plek te zetten. “We hebben heel veel vragen van ouders gekregen of er zou worden geloot, en het kan zijn dat men strategisch is gaan kiezen. Dat zouden redenen kunnen zijn, maar dat is een beetje natte vingerwerk.”
“Qua kansengelijkheid, qua eerlijkheid: staan we hier met zijn allen nog achter?”
Bernicé van Staalduine, over de voorrangsregeling voor broertjes en zusjes
Het Kennemer Lyceum is een van de scholen waar broertjes of zusjes van huidige leerlingen niet hoeven te loten en standaard een plek krijgen, dit zou volgens Van Staalduine kunnen hebben meegewogen in het wel of niet kiezen voor het Kennemer. “Als kinderen in hun klas horen dat veel klasgenoten naar het Kennemer gaan ‘omdat hun oudere broer of zus erop zit’, kan dat afschrikken omdat een ander kind dan het gevoel heeft minder kans te maken”, vermoedt ze.
Volgens Van Staalduine is deze voorrangsregeling voor broertjes en zusjes iets waar ze veel over spreken, ook met andere scholen. “Want qua kansengelijkheid, qua eerlijkheid: staan we hier met zijn allen nog wel achter?”, vraagt de rector zich hardop af. Op de vraag of zíj́ er nog achter staat, reageert Van Staalduine ietwat weifelend maar wel duidelijk. “Nee, eigenlijk niet.”
“Wij hechten oprecht aan een goede band met gezinnen, maar ik doe mee in het gesprek hierover, soms moet je ook een goede traditie durven loslaten”
Claasje Quadekker, over de voorrangsregeling voor broertjes en zusjes
Sancta kent ook de broertjes/zusjes regeling. “Wij hechten oprecht aan een goede band met gezinnen. Je kent elkaar, dat maakt de samenwerking erg fijn. Hele generaties hebben zich in families bij Sancta gevoegd”, zegt Quadekker. “Maar ik doe mee in het gesprek hierover, soms moet je ook een goede traditie durven loslaten.”
Het Stedelijk Gymnasium heeft plek voor 140 leerlingen en had een aanmelding teveel. “Maar dat maakt dan ook niet uit, en dus hebben we volgend jaar 141 nieuwe brugklasleerlingen”, aldus rector Jan-Henk van der Werff. Op het Kennemer Lyceum zullen na de zomer 169 kinderen starten, Sancta verwelkomt 225 nieuwe gezichten,
“Wij zijn blij, gelukkig én tevreden. Voor mezelf en voor alle scholen in Zuid-Kennemerland”
Jan-Mattijs Heinemeijer, rector Mendelcollege
College Hageveld heeft 261 aanmeldingen gekregen en die kunnen ze allemaal plaatsen, zo laat rector Peter Stam weten. “We nemen zeven brugklassen regulier aan en twee groepen VIA, hoogbegaafd onderwijs. Erg fijn dat we niet hoeven te loten”, zegt hij. Volgens hem neemt het totale aantal vwo-adviezen in de regio af, wat impact zou kunnen hebben op College Hageveld dat alleen vwo aanbiedt. “Juist daarom zijn we trots dat we -net als vorig jaar- 261 aanmeldingen hebben gekregen”, aldus Stam.
Stijgende lijn
Volgens Quadekker zijn er in de regio veel goede scholen en is er een aantal populaire scholen. Maar er is altijd verschuiving. “Het gaat bij ons de laatste jaren in een stijgende lijn, er is enorm veel animo voor onze school, dat is ook dit jaar weer gebleken”, zegt ze. Maar daar zit volgens haar ook een keerzijde aan. “We kiezen er bewust voor niet te groot te worden, dat kan ten koste gaan van de kwaliteit en juist dat hebben wij hoog in het vaandel hebben staan”, aldus Quadekker. Sancta telt nu 1500 leerlingen.
Jan-Mattijs Heinemeijer, rector van het Mendelcollege is blij met de over-all uitkomst van dit jaar. “Wij zijn blij, gelukkig én tevreden. Voor mezelf en voor alle scholen in Zuid-Kennemerland.”
Luister hieronder ook het radio-interview terug met Truus Vaes, woordvoerder schoolbesturen Zuid-Kennemerland, over de plaatsingscore dit jaar.