De gemeente Heemstede moet gaan bezuinigen. De financiële tekorten de gemeente worden steeds groter en dat zorgt ervoor dat er of meer geld binnen moet komen of minder moet worden uitgegeven. In het radioprogramma Haarlem Vandaag vertelt Arianne de Wit, wethouder van financiën in de gemeente Heemstede over de redenen achter de bezuinigingen en benoemt de mogelijke oplossingen voor de toekomst.
Volgens De Wit is het financiële tekort in de gemeente Heemstede een complex probleem dat voornamelijk wordt veroorzaakt door stijgende prijzen en kosten. “Ik denk dat het voor heel veel mensen niet echt als een grote verassing komt. Je ziet dat alles op dit moment duurder en duurder wordt en daar heeft de gemeente ook last van”, legt ze uit. “Dat betekent dat je ook moet meegaan met deze prijsstijgingen, en dat is waar we mee te maken hebben. We zien dat onze investeringen fors duurder worden en daarmee dus ook onze afschrijvingslasten. We zien dat geld lenen meer geld gaat kosten, de rente stijgt.”
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment
Een andere factor die het financiële tekort groter maakt, is de verminderde financiële steun van de Rijksoverheid. “Er zit nog een extra probleem. Vanaf 2026 krijgen we ook veel minder geld van de Rijksoverheid. Zij hebben bedacht heeft dat ze op een andere manier de gemeente hun geld gaan geven. De algemene uitkering wordt aangepast”, aldus De Wit.
“We hebben op het Vereniging Nederlandse Gemeenten (VGN) congres met elkaar besproken hoe we als Nederlandse gemeenten aan het Rijk kunnen uitleggen dat drie miljard euro bezuinigen op de gemeentes echt niet kan”, vervolgt De Wit. “Dat geld hebben wij heel hard nodig om alle taken uit te voeren die wij op ons bordje hebben liggen.”
“Je wilt niet de bezuiniging die het Rijk aflegt op gemeenten in een keer weer doorschuiven naar de inwoners”
Arianne de Wit, wethouder Heemstede
“Vanaf 2026 zal het tekort veel groter worden, want dan komt die nieuwe begrotingssystematiek. Vanaf dat moment zullen wij echt met elkaar moeten gaan kijken hoe we dit gaan oplossen. Op de kadernota van 2024, zoals die er nu voor ligt, hebben we alleen gekeken hoe we kunnen zorgen dat we in 2024 boven de nul uitkomen. We zullen wel met elkaar het gesprek moeten gaan voeren, zowel in de gemeente als tussen de gemeentes en het Rijk”, legt De Wit uit.
Kleine impact
De voorgestelde bezuinigingen voor 2024 hebben volgens De Wit weinig impact op de inwoners: “Het wordt maar een hele kleine verhoging van de onroerendezaakbelasting. Je wilt niet de bezuiniging die het Rijk aflegt op gemeenten in een keer weer doorschuiven naar de inwoners. Daar zullen we echt met elkaar goed naar moeten kijken.”
“We gaan niet sleutelen aan bestaand beleid, dat laten we intact”
Arianne de Wit
Ze benadrukt dat de gemeente Heemstede haar mooie karakter wil behouden en blijven investeren in het dorp. “We gaan niet sleutelen aan bestaand beleid, dat laten we intact. Dat heeft echt invloed op wat de inwoners merken in ons dorp. We zijn natuurlijk wel een heel mooi dorp en dat wil je heel graag zo houden”, zegt De Wit.
“Je wil ook kijken hoe kan je zorgen dat we toch aan de slag gaan met biodiversiteit. Alle stappen die we nu zetten op klimaat, hebben we over honderd jaar nog steeds plezier van”, stelt de wethouder. “Met korte termijn denken, we halen het weg blij klimaat, we gaan niks met biodiversiteit doen. Daar hebben toekomstig weer last van, dat wil je ook niet.”
“We zullen wel met elkaar het gesprek moeten gaan voeren, zowel in de gemeente als tussen de gemeentes en het Rijk”
Arianne de Wit, wethouder financiën
Het voorstel voor bezuinigingen zal binnenkort in de raad worden behandeld, in juli moet de raad haar goedkeuring geven. In november wordt de definitieve begroting voor 2024 gepresenteerd, waarin de plannen en de besteding van geld worden vastgesteld.