Het komt steeds vaker voor dat winkels bewakingscamerabeelden delen via sociale media waarop mensen te zien zijn die stelen. Afgelopen dinsdag deelde Haarlemse kledingwinkel Kloffie beelden waarop twee mannen te zien zijn die kleding stelen. Haarlem105 sprak met Michel Noordermeer, eigenaar van de winkel Kloffie, en vroeg de politie om haar visie op het eigenhandig delen van camerabeelden.
“Het is een te lang traject, ik moet die beelden inleveren en een verklaring afleggen. Ik steek mijn tijd liever in iets anders”
Michel Noordermeer, eigenaar Kloffie
Noordermeer legt uit dat het delen van de beelden op social media een manier is om collega-ondernemers in Haarlem en omgeving te waarschuwen. “Zo weten ze dat deze jongens hier rondlopen. Ze kunnen nu aan hun personeel doorgeven dat ze extra moeten opletten. Het zal niet de eerste en ook zeker niet de laatste keer zijn dat ze dit doen. Het is voor mij een beetje een ‘heads-up’ naar de collega winkeliers”, zegt Noordermeer.
De winkeleigenaar heeft er bewust voor gekozen om geen contact op te nemen met de politie. “Het is een te lang traject, ik moet die beelden inleveren en een verklaring afleggen. Ik steek mijn tijd liever in iets anders”, vertelt hij.
“Twee jaar geleden is mijn elektrische fiets voor de deur gestolen, toen heb ik wel aangifte gedaan. Daar waren beelden van, maar er is nooit een navolging geweest. Als dat al niet bij een elektrische fiets gebeurt, dan zal het voor een t-shirt al helemaal niet gebeuren”, zegt Noordermeer.
“Kom als eigenaar van een winkel altijd aangifte doen als er wat gestolen wordt, wij kunnen anders geen onderzoek opstarten”
Woordvoerder politie
De politie denkt hier echter anders over. “Kom als eigenaar van een winkel altijd aangifte doen als er wat gestolen wordt, wij kunnen anders geen onderzoek opstarten. Deel de beelden die je hebt eerst met ons en verspreid ze niet via sociale media”, vertelt een woordvoerder. van de politie. “Het kan ook dat als een verdachte ziet dat hij op sociale media staat, hij aangifte doet wegens smaad en laster.”
Het delen van dit soort bewakingsbeelden kan volgens de politie schadelijk zijn voor het onderzoek. “Als wij iemand zoeken met een blauwe jas en daar worden camerabeelden van gedeeld, kan de verdachte dat zien en de jas vernietigen”, legt de woordvoerder uit. “Dan heb je een bewijsstuk minder, dus dat heeft qua opsporing ook consequenties.”