Welk afvalsysteem werkt het beste om zwerfafval uit het Spaarne in Haarlem te verwijderen? Nu de provincie met geld op tafel komt, is hoogheemraadschap Rijnland gestart met het onderzoek naar deze vraag. Karen Blanken van Stichting SUPmission die zich inzet voor de komst van het afvalsysteem Bubble Barrier kan haar geluk niet op.
“Het is fantastisch en bijzonder dat wij als buurtinitiatief zijn gehoord”, vertelt een trotse Karen Blanken. Zij is voorstander van het afvalsysteem Bubble Barrier dat plastic verwijdert uit het water door luchtbellen. Ook D66 raadslid Joris Krouwels is vanaf het begin politiek betrokken bij het initiatief om plastic uit de Haarlemse wateren te verwijderen en is enthousiast.
“Door deze stap van de provincie komt de realisatie van het project om zwerfafval uit het water te halen dichterbij. De gemeente doet al voor tienduizend euro mee, hoogheemraadschap Rijnland voor vijfduizend en de provincie betaald nu het restant, wat waarschijnlijk neerkomt op negenduizend euro.”
Maar voordat het onderzoek naar de installatie van de Bubble Barrier start, wil Rijnland eerst nog onderzoeken of de Bubble Barrier de beste oplossing is om afval automatisch uit het Spaarne te halen.
De eerste onderzoeksresultaten daarvan worden in september verwacht. “Wij verwachten dat de Bubble Barrier als beste uit de bus komt”, legt Blanken uit.
De volgende stap is een onderzoek van het bedrijf The Great Bubble Barrier achter de afvalfilter. “Zij onderzoeken de praktische info, zoals wat is de beste plek? Hoe vaak moeten de afval bakken geleegd worden en hoe duur wordt het?”, somt Blanken onder andere op.
“Het zal waarschijnlijk enkele tonnen kosten”
Karen Blanken Supmission
Wanneer de kostprijs bekend is, start SUPmission een crowdfunding om het ook echt te realiseren. “Het zal waarschijnlijk enkele tonnen kosten. Het is niet goedkoop. Wij hebben al een sponsor die de helft wil betalen. Wij zijn vastberaden om genoeg geld op te halen zodat het afval hier uit het water wordt gehaald”.
Eerder maakte wij de onderstaande reportage over de mogelijke komst van de Bubble Barrier naar Haarlem.
Plastic snelweg
“Het is niet zo dat Haarlemmers massaal allemaal afval in het water dumpen. In de rivier het Spaarne monde meerde andere wateren uit zoals de Ringvaart en Leidsevaart. Uiteindelijk gaat ook het afval van andere plaatsen door het Spaarne naar de zee. Hier vangen we dus veel meer op dan alleen Haarlems afval”, legt Blanken uit die het Spaarne ook wel de plastic snelweg naar de zee noemt. Het is volgens haar dus extra belangrijk dat het water nog vlak voordat het de zee in gaat gefiltert wordt.