Het aantal discriminatieklachten in regio Kennemerland is met 16 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2022 kwamen er 341 klachten binnen, vorig jaar waren dat er 397. Het gaat om ongelijke behandeling, discriminatie en belediging. Discriminatie.nl Kennemerland heeft deze cijfers bekendgemaakt op Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.
Bij het bureau komen vooral meldingen over racisme binnen. Zestig procent van de klachten gaan over de afkomst en huidskleur, gevolgd door (homo)seksuele gerichtheid (dertig procent) en handicap of chronische ziekte (acht procent). Volgens Frederique Janss, directeur van Discriminatie.nl Kennemerland, is er de laatste jaren een lichte stijging te zien in het aantal meldingen. “Zeker als je de piekmomenten niet meerekent.”
Onze verslaggever ging de straat op om aan voorbijgangers te vragen of zij wel eens met discriminatie of racisme te maken hebben gehad
Meldingen van discriminatie worden door het bureau behandeld en geregistreerd voor de gemeenten in de regio. Daarnaast wordt voorlichting, informatie en advies gegeven en onderzoek gedaan. Gemeente Haarlem zet het bureau ook in om discriminatie en ongelijke behandeling te voorkomen en te bestrijden. “Dit gebeurt onder andere met activiteiten die gericht zijn op bewustwording”, zegt wethouder Eva de Raadt (CDA).
De meeste discriminatieklachten speelden zich vorig jaar af op de arbeidsmarkt. Dit waren er 85 en dat is een flinke stijging ten opzichte van 2022. Ongeveer twee derde van de klachten gaat over zaken die zich afspeelden op de werkvloer. Tijdens het werk worden mensen beledigd, racistisch uitgescholden of buitengesloten door collega’s of klanten of ongelijk behandeld door hun leidinggevende. Daarnaast vond de gemelde discriminatie vooral plaats in de eigen woonwijk, tussen buren en buurtgenoten, in de openbare ruimte, en in het onderwijs.
Lage meldingsbereidheid
Het werkelijke aantal discriminatie-incidenten ligt volgens Janss vele malen hoger dan uit de cijfers blijkt. “De meldingsbereidheid van mensen is nog altijd heel laag”, legt ze uit. “Daar is regelmatig onderzoek naar gedaan. Eén op de vijf mensen heeft wel eens discriminatie ervaren maar dit niet gemeld. Dat doet maar een klein deel.”
Bas Kortekaas, oprichter van de Dusty Foundation in Haarlem, beaamt dit. Met de stichting biedt hij ondersteuning aan slachtoffers van discriminatie. “Ik hoor vaak van mensen dat ze het gevoel hebben dat aangifte of melding doen geen zin heeft. Dus ja, de cijfers gaan licht omhoog, maar als je naar de verhalen luistert dan is er veel meer aan de hand.” Volgens Kortekaas wordt er in Haarlem veel gedaan om de meldingsbereidheid te vergroten. “We zijn als Regenboogstad enorm vooruitgegaan. Daardoor komen er steeds meer initiatieven van de grond.”
“Nadruk komende jaren op zichtbaarheid en veilig ontmoeten”
Wethouder Eva de Raadt (CDA)
De gemeente ‘betreurd’ het dat de cijfers zijn gestegen. “Dit benadrukt de noodzaak van extra inzet op beleid in Haarlem. Vanuit de gemeente is het belangrijk om in te zetten op het voorkomen van discriminatie”, aldus wethouder De Raadt. De nadruk ligt de komende jaren vooral op zichtbaarheid en het veilig ontmoeten. “Zichtbaarheid vergroot de sociale acceptatie van de lhbti+ inwoners en laat zien dat de gemeente er voor alle inwoners is. Daarnaast is er meer behoefte aan veilige plekken om elkaar te ontmoeten, voor activiteiten en waar informatie opgehaald kan worden. Dit jaar vindt er onder andere voor het eerst een Pride in Haarlem plaats.”