Kijk niet vreemd op als er de komende tijd scholieren met oranje hesjes door de buurt fietsen. De verkeersexamens voor groep zeven zijn vandaag gestart. Wethouder Bas van Leeuwen gaf vanochtend het startschot bij het Plesmanplein.
Leerlingen van verschillende basisscholen uit Haarlem, Bloemendaal en Heemstede zijn tot en met 23 april druk met het afleggen van het jaarlijkse verkeersexamen. Het theorie-examen hebben ze eind maart al afgelegd, nu moeten ze zich alleen nog in de praktijk bewijzen. Dat bestaat uit een kleine fietsronde, waarbij medewerkers van Veilig Verkeer Nederland in de gaten houden of leerlingen zich aan de regels houden.
Elektrische fietsen
De afgelopen jaren is het aantal elektrische fietsen flink toegenomen. Daarom zijn elektrische fietsen toegestaan tijdens het praktijkexamen, behalve fatbikes, vertelt voorzitter Evert Holterman van Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Haarlem. “Principieel is er geen verschil tussen een elektrische fiets en een fatbike, omdat beide elektrisch aangedreven zijn. Alleen een fatbike wordt niet aangeschaft om er maximaal 25 kilometer mee te gaan rijden; ze zijn eerder te vergelijken met een bromfiets.” Marian Kroft, leerkracht groep 7 op de Sint-Bavoschool, heeft geen kinderen in de klas met een elektrische fiets. “Ze mogen het gebruiken maar ik zou ze sterk aanraden daar niet op aan te komen bij het examen.”
Toename mobielgebruik in verkeer
Het Nationaal Wetenschappelijk Instituut voor Verkeersveiligheid bracht deze week een tweejaarlijks onderzoek uit naar verkeersveiligheid. Daaruit bleek dat het mobielgebruik in het verkeer toeneemt. Dit is nog geen integraal onderdeel van het verkeersexamen, stelt Evert Holterman van Veilig Verkeer Nederland. Maar dat je geen mobieltje mag gebruiken komt wel terug in het voorbereidende lesmateriaal, weet de groepsleerkracht Kroft. “We hebben besproken hoe je je moet gedragen op de fiets en dat je geen telefoon in je hand mag houden, dat weten de leerlingen.” Ze maakt zich voor nu geen zorgen om het telefoongebruik van haar leerlingen op de fiets: “Bij mij hebben weinig kinderen een telefoon. De meeste kinderen nemen de telefoon ook niet mee naar school omdat je deze in de school niet mag gebruiken.”
Wethouder Bas van Leeuwen maakt zich zorgen om de ontwikkelingen omtrent mobielgebruik: “Mobielgebruik algemeen onder de jongeren moet beter gereguleerd worden, niet alleen in het verkeer. Sinds 1 januari 2024 bijvoorbeeld kunnen scholen ook een verbod opleggen op het gebruik van mobiele telefoons tijdens de les. Ook de inzet van ouders is belangrijk in het leren van de kinderen om te gaan met de mobiele telefoon.”